Dolors Camats: El 27-S no són unes eleccions plebiscitàries

La diputada d'ICV al parlament de Catalunya diu que el 27-S és un sí o un no a Artur Mas | Pels ecosocialistes l'objectiu del cicle electoral és trencar i esquerdar les polítiques que ofeguen el dia a dia de la gent

Jordi Purtí
15 de març del 2015
Actualitzat el 16 de març a les 18:55h
Dolors Camats en un acte electoral a Sant Celoni
Dolors Camats en un acte electoral a Sant Celoni | Jordi Purtí

Dolors Camats en un acte electoral a Sant Celoni Foto: Jordi Purtí


La diputada d'ICV al Parlament de Catalunya, Dolors Camats, ha estat a Sant Celoni per presentar la candidatura ICV Sant Celoni - La Batllòria Pot i que lidera l'actual regidora Carme Montes. La dirigent ecosocialista justifica els pactes a què arriba Iniciativa amb altres forces per poder sumar i rebelar-se contra les polítiques actuals i exercir d'aturador, cosa que s'ha de començar a fer des dels ajuntaments.

Dolors Camats a dit a BaixMontseny.info que entrem en un cicle electoral en el que tot estàs lligat. Els comicis municipals, després les eleccions catalanas i acabar amb les generals, tres oportunitats per canviar les coses. La diputada d'ICV, d'altra banda, nega que el 27S siguin unes eleccions plebiscitàries.

Dolors Camats com veu aquestes eleccions municipals?

Són les primeres d'un cicle electoral del 2015 que no és qualsevol cosa, Un cicle electoral que ens ha de dibuixar el país començant per les municipals, però sense deixar de banda les catalanes i les generals. Unes eleccions municipals que són importants i en les que hem apostat per la confluència. No es tracta només d'ajuntar-nos amb altres forces polítiques, es tracta de ser el primer rebulsiu i aturador de les polítiques d'austeritat als municipis.

És un primer pas de dir prou?

Ens ajuntem amb persones, moviments i plataformes de gent engrescada que ha dit prou, que ja està bé. Ens volem rebel·lar i canviar les coses. la nostra manera d'entendre la política és apostar per fer-la amb la gent i per la gent i per això aquesta és la nostra aposta.

Parla de cicle electoral, pèrò entre unes i altres eleccions hi ha incidència?

Sí, totes les eleccions tenen efectes en totes. Són tres eleccions però és un sol cicle. En totes tenim la mateixa batalla d'acabar amb l'austeritat, és l'hora d'una alternativa. Totes les elecciopns són el mateix i totes influeixen a més amb el panorama que tenim al país. Tot està sacsejat

Procés social i procés nacional, inseperables?

Enfilem aquest cicle per definir el país, un cicle constituent per traçar les línies mestres del país tal com l'entenem. Ho fem no només com la nostra relació amb l'Estat espanyol i si ha de ser d'independència o dependència. També de portes endins volem definir quin model volem i quin Estat volem ser. Tant les polítiques de CiU, com ho demostren els pressupostos de la Generalitat, com les del govern espanyol són bàsicament d'una societat més desigual, més precària, més diferències entre rics i pobres i més por i això és el que volem trencar. per tant, és evident que no podem entendre la nació o el país sense entendre quines són les condicions de vida de la seva gent.

ICV s'ha plantejat algun objectiu concret per aquestes eleccions municipals?

L'objectiu és trencar i esquerdar les polítiques que ofeguen el dia a dia de la gent. Des d'ICV hem demostrat que des de molts ajuntaments no es pot solucionar tot, però sí que les coses es poden fer d'una altra manera de com es fa en el govern de la Generalitat i el govern espanyol.

Quin suport es pot donar als ajuntaments per provocar un canvi?

Aquells ajuntaments on hem governat o bé hi hem tingut incidència han duplicat o triplicat les partides de benestar social. El Govern de la Generalitat l'ha reduït. El montant final l'ha augmentat, però el resultat final és inferior. Per això no s'entén que quanta més necessitat hi ha de donar suport a les famílies que pateixen, el Govern abaixa els pressupostos socials. Per tant, des d'ICV volem que els nostres regidors i regidores segueixin incidint en polítiques socials, aquest és el nostre suport. Els ajuntamentrs tenen limitacions en temes d'ocupació però també afarorirem aquelles polítiques que fomentin plans d'ocupació.

Algun exemple de com es podrien fer les coses diferents...

Per exemple poilítiques de remunicipalització del servei d'aigua perquè no s'apugi el preu, millorar-ne el servei, evitar que es talli el subministrament a la gent que no ho pot pagar. Són maneres de fer les coses diferents. aquest és l'objectiu que ens marquem  per aconseguir més espais en els ajuntaments per poder canviar les coses.

El 27-S són unes eleccions plebiscitàries?

En absolut, no em puc creure que algú pugui fer passar unes eleccions al Parlament de Catalunya com el sí o el no a la independència. per mi són unes eleccions del sí o el no  a Artur Mas. També havien venut que l'endemà del 9-N havia de passar tot, i no va passar. L'endemà del 27-S Tampoc no passarà tot i qui digui que el camí del procés és fàcil i ràpid està enganyant. Més enllà del resultat que es doni el 27-S, no són l'instrument que ens dóna el mandat democràtic perquè aquest país decideixi. L'instrument ha de ser un referèndum demostratiu que tots els vots valen el mateix.

 
Arxivat a