Col·lectius de pagesos demanen dissoldre la DOP Mongeta del Ganxet

La Xarxa Catalana de Graners denuncia que envasadores i productors han rebut amenaces de denúncia perquè no pertanyen a la DOP i blasma la "biopirateria" de marques com la varietat Montcau de la Fundació Miquel Agustí

per Redacció, EcoDiari | 14 de març de 2015 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La mongeta del ganxet. Foto: Vicens Tomàs.


L’any 2006 es va crear la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet, limitada a les comarques del Vallès i alguns municipis del Maresme i La Selva.


La mongeta de ganxet és una varietat local produïda i seleccionada per la pagesia des de fa més de 150 anys (Navarro Soler, D. [1880]. Cultivo perfeccionado de las hortalizas con todos los adelantos modernos..., Madrid: Establecimiento Tipográfico de Pedro Núñez), la llavor de la qual es caracteritza per tenir forma de ganxo, molt apreciada pel seu gust i la poca percepció de la pell.

La varietat de mongeta del ganxet està inscrita com a varietat de domini públic per la Cooperativa Agrària de Sabadell des de l’any 1998. Per tant, el seu ús és col·lectiu i no té cap restricció.


L’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona n’és l’entitat obtentora i conservadora de la varietat mongeta Montcau, inscrita el 2006 al Registre oficial de varietats comercials  protegida fins el 2031 (això condiciona que la venda de llavors només la podrien realitzar empreses que paguin regalies a la propietària de la varietat).

 
És per tothom conegut el «rentat de cara» que empreses i organismes d’investigació han fet a moltes varietats locals, tant per registrar-les com per protegir-les. És el que es coneix com a biopirateria.  El titular dels drets de la varietat Montcau és la Fundació Miquel Agustí, que ja fou denunciada per organitzacions de la societat civil el 2012 per un possible cas d’apropiació indeguda de varietats locals. Aquesta fundació no es va posicionar mai ni va respondre a les denuncies públiques. «Ens trobem davant d'un nou cas de biopirateria amb la connivència de les administracions públiques?», es pregunta la Xarxa Catalana de Graners.


El primer any de funcionament de la DOP es van subministrar llavors de la varietat Montcau als productors per poder complir els requisits del plec tècnic de condicions de la pròpia DOP ganxet, per bé que es van trobar amb la paradoxa de voler fer mongeta del ganxet amb una varietat protegida que tot i ser del tipus ganxet no es diu mongeta del ganxet.

Així doncs, «la creació de la DOP ganxet, és la responsable d’un greu cas d’erosió genètica a Catalunya i de la restricció injusta i abusiva de l’ús de la varietat local ganxet per part dels agricultors», diuen des de la Xarxa. Un exemple d’això són les amenaces de denúncia que ja han rebut algunes envasadores i productors de mongeta del ganxet per estar fora de la DOP ganxet.


Moltes entitats són conscients del dany que provoca la creació de DOP sobre la biodiversitat cultivada i sobre els drets dels agricultors, reconeguts en el Tractat Internacional de Recursos Fitogenètics de la FAO. Inclús la Unió europea ha desenvolupat el Reglament europeu 1151/2012 sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, que regula entre d’altres les DOP, i que estableix: “Tampoc podrà registrar-se com a Denominació d’Origen ni com a indicació geogràfica cap nom que entri en conflicte amb el nom d’una varietat vegetal...”. De fet la DOP ganxet ha estat la primera i única a Catalunya en aprofitar-se del nom d’una varietat local.

En conseqüència, la  Xarxa Catalana de Graners vol deixar molt clar que:

· Segons la llei de llavors vigent, qualsevol persona o entitat jurídica han pogut, poden i podran comercialitzar lliurement la varietat ganxet formin part o no de la DOP ganxet
· Qualsevol pagès pot guardar-se la llavor any rere any de la varietat ganxet (i de qualsevol altre de domini públic)
· Qualsevol productor de material vegetal amb el corresponent registre i control pot comercialitzar llavor d’aquesta varietat

És per això que des de la Federació de la Xarxa Catalana de Graners i la coordinadora estatal Red de Semillas Resembrando e Intercambiando, sol·liciten que per respecte a les comunitats agràries, la DOP ganxet assumeixila nova normativa europea amb caràcter retroactiu i modifiqui el seu nom es dissolgui.

 

Participació