El Barça de les tenebres

Xavier Garcia Luque i Jordi Finestres, autors del llibre El Barça segrestat expliquen a Palau l'època més fosca de la història del club (1939-1946)

Redacció
23 de febrer del 2015
Actualitzat a les 16:55h
Presentació del llibre El Barça segrestat a Santa Maria de Palautordera
Presentació del llibre El Barça segrestat a Santa Maria de Palautordera | ERC Palautoredera

Presentació del llibre El Barça segrestat a Santa Maria de Palautordera Foto: ERC Palautoredera


Quan el gener de 1939 els nacionals van entrar a Barcelona com a vencedor de la Guerra Civil espanyola, tot va canviar. Les autoritats franquistes es van fer els amos d'una ciutat a la que només hi tenien cabuda els addictes al règim. I la dictadura que començava a camninar no va pas trigar gaire en fixar-se en el FC Barcelona. A fixar-s'hi com entitat esportiva i com a símbol de Catalunya que ja era en aquella època. Aviat, personatges sinistres van actuar amb rancúnia, odi, voluntat de venjança i menyspreu cap a una entitat que, malgrat tot, ha sobreviscut els atacs més ferotges i demolidors, fins i tot, en plena dictadura poder evitar el canvi de nom i passar a anomenar-se FC España.

I tota aquesta etapa que engloba des del gener de 1939 fins al setembre de 1946, és el que els autors del llibre El Barça segrestat (Ara llibres), Xavier Garcia Luque i Jordi Finestres, van explicar divendres de la setmana passada a Santa Maria de Palautordera, en un acte organitzat per la secció local d'ERC de Palau, com inici de tota una sèrie d'activitats que s'aniran organitzant fins al proper mes de maig.

Els dos periodistes han portat a terme una rigorosa investigació fent claror "al control inquisitori sobre el club, la seva personalitat i el seu personal directiu, empleats i futbolistes". Garcia Luque i Finestres expliquen  les maniobres polítiques, esportives i econòmiques per desvirtuar les essències del club i, malgrat que al davant hi havia persones addictes al nou règim i, per tant, gens republicanes, van saber plantar la cara suficient per no ser el botxins d'un club que aleshores ja tenia quaranta anys de vida. Amb El Barça segrestat l'entitat blaugrana surt de les tenebres.