El Ball de Gitanes omplirà les places del Baix Montseny

Centenars de balladors i balladores de Sant Celoni, Llinars del Vallès, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera a punt un any més per gaudir de la festa

Redacció
14 de febrer del 2015
Actualitzat el 16 de febrer a les 7:48h
Ballada de Gitanes a Sant Esteve de Palautordera
Ballada de Gitanes a Sant Esteve de Palautordera | Joan Parera

Ballada de Gitanes a Sant Celoni Foto: Jordi Purtí


Ja fa dies que es veuen els mantons penjats als balcons, senyal inequívoc que és època de carnaval i, per tant, és l'hora de ballar gitanes i temps d'omplir les places dels pobles del Baix Montseny que tenen aquesta festa molt interioritzada com és el cas de Sant Celoni, LLinars del Vallès, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera.

Diumenge torna la tradició que, per un dia trenca motlles. A la cercavila inicial la precediran els autèntics personatges de la festa; el capità de cavalls, els diablots, el vell i la vella i les parelles de balladors i balladores, diversos espectacles en un. I la plaça s'obrirà al so de la música dels galops d'entrada i de sortida, la part de tres, el xotis, les jotes, les corrandes, les polques... I tampoc no hi faltarà el dringar dels picarols, el repic de les castanyoles i el crit més conegut ferroooo!

La plaça de la Vila de Sant Celoni plena a vessar
 

Els diables de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí

 
Sant Celoni un any més es bolcarà amb la tradicional Festa de Gitanes que mobilitzarà unes 500 persones entre balladors, músics i altres personatges de la comparsa. La concentració dels balladors i la comparsa de Gitanes serà a tres quarts d'onze del matí, a l’Esplai de la gent gran des d’on sortiran amb cercavila fins a la plaça de la Vila. Itinerari: c. Balmes, c. Germà Emilià, ctra. Vella, c. Sant Pere, c. St. Josep, c. Sant Martí, c. Balmes, c. Germà Emilià, c. Major, pl. Comte del Montseny, c. Major,  pl. de l’Església , c. Major i pl. de la Vila.
 
A partir de les 12 del migdia, hi haurà el Ball de Gitanes que començarà amb la solemne entrada a la plaça de la Vila del Capità de Cavalls, el Vell i la Vella i els Diablots. Tot seguit, i després dels tradicionals discursos, s’iniciarà del Ball de Gitanes de Sant Celoni amb els balladors de la Colla del Ferro i de la Colla del Filferro, acompanyats per la Principal del Ferro. En total hi participen 344 balladors: 40 parelles de petits i 38 de grans de la colla del Filferro i 94 parelles de balladors de la colla del Ferro; 38 músics, 30 diablots i d’altres persones de la comparsa de Gitanes.
 
Per fer més gran la festa, com cada any, s’ha convidat a tothom a omplir els balcons de mantons. De fet, ja són moltes les façanes celonines que llueixen el mantó!   

Aquest 2015 se celebra la 35a ballada de la Colla del Ferro i la 30a de la Colla del Filferro. Per aquest motiu els balladors més petits porten un parell de novetats: el Passeig no dibuixarà les tradicionals “S” i “C” de Sant Celoni, però fins el dia de ballada no se sabrà quina és la nova figura! I els grans del Filferro estrenaran un nou ball fet per a l’ocasió: la Trentuka. Aquest és el nom que han escollit els nois i noies del Filferro per a la música composada pel Josep Maria Aparicio i la coreografia pensada per l’Helena i en Raül.

XXIV ballada a Llinars del Vallès
 

Ballada a Llinars del Vallès Foto: Plaerdemavida


Llinars del Vallès també es vestirà de gala aquest diumenge vinent per fer la XXIV ballada de Gitanes. La festa començarà a dos quarts d'onze del matí amb la cercavila per les places amb les gralles i timbals de l'Òs Pedrer i els gegants de Llinars, en Rimbau i la Sibil·la amb la col·labnoració de la Colla Gegantera la Pitufa.

I a les 12 del migdia tothom a punt perquè la munió de parelles de balladors de la Colla Giola salten a la plaça amb l'orquestrina Principal Primera i amb la col·laboració de la Piula dels Diables de Llinars.

36a ballada a Sant Esteve de Palautordera
 

Ballada de Gitanes a Sant Esteve de Palautordera Foto: Joan Parera


A les 11 del matí hi haurà la cercavila pels carrers i una hora més tard començarà a sonar la música de la 36a ballada a la plaça Joan Serra, amb els Solistes de la Costa i Brou de Gallina. I és clar, els balladors i balladores amb el capità, les velles, els diablots, les nenes i nens, les colles de joves i grans i els nuvis. La ballada l'organitza l'Associació Cultural i hi col·labora l'Ajuntament.

El ball de Gitanes té una gran tradició al Vallès però a Sant Esteve de Palautordera, des dels anys vint, s'havia deixat de ballar. Una colla de gent, encapçalada per en Joan Serra, desaparegut l'any 2013, i l'Eulàlia Pou, van voler recuperar-ne l'esperit el carnaval de l'any 1980. L'entusiasme del poble i de tots els participants ha permès la continuïtat fins a l'actualitat.

A Santa Maria de Palautordera es balla a la tarda
 

Ball de Gitanes a Santa Maria de Palautordera


A diferència dels altres municipis baixmontsenyencs, a Santa Maria de Palautordera es balla a la tarda. La festa començarà a dos quarts de cinc. La tradició del ball de Gitanes a Santa Maria de Palautordera també ve de lluny, però no va ser fins fa cinc anys que la colla de Gitanes Cancell del Montseny va recuperar la tradició que mica en mica es va consolidant.

I la ballada d'aquest anys ja la té enllestida. Enguany s'ha convidat a ballar a l'Esbart Català de Dansaires, el degà dels esbarts a Catalunya, per la seva col·laboració i amistat durant tots aquests anys. Una tarda de dansa i tradició al so de la cobla Ciutat de Granollers.

Les escoles de Primària de Palau han confeccionat els cartells que anuncien la ballada de Carnaval del diumenge dia 15 de febrer. L'Escola La Tordera també ha preparat un parell de murals que es podran veure en directe davant l'escenari dels músics.