Ha mort Francesc Garriga Barata, un dels grans poetes catalans contemporanis

L'autor va oferir un recital en la primera edició del Festival de poesia de Sant Celoni

per Pau Gener , 5 de febrer de 2015 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Francesc Garriga, a la dreta de la imatge, acompanyat de Pau Gener i Jordi Vintró en el primer Festival de Poesia de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí

 

Nascut el 1932 a Sabadell, Francesc Garriga, un dels noms més destacats de la poesia catalana contemporània, ha mort aquesta matinada a Sant Cugat, als 82 anys d'edat i a conseqüència d'una afectació pulmonar. El poeta va venir a Sant Celoni, i de fet, va oferir el primer recital de la primera edició del Festival de poesia de Sant Celoni, que enguany arribarà a la seva quarta edició el dissabte 2 de maig a Can Ramis. Un any després de ser a Sant Celoni va guanyar el Premi Carles Riba amb Tornar és lluny.


Garriga havia publicat el seu primer llibre Entre el neguit i el silenci l'any 1959. Deixa el llibre pòstum, Swing, i la seva darrera publicació, Demà no és mai. Antologia poètica 1959 - 2014 (2014), ha estat editada per AdiA edicions, amb poemes inèdits i un recorregut per la seva obra.

En  el video adjunt podeu veure l'edició del programa '(S)avis' on el poeta va conversar amb el periodista Josep Puigbó i va recitar alguns dels seus poemes. Amb motiu de la mort de Garriga, el Canal 33 el va tornar a emetre aquesta nit passada a les deu. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la mort del poeta, i n’ha destacat "la seva ironia, la desmitificació que feia de la figura del poeta i la contundència dels seus escrits, amb un llenguatge propi i característic". Així mateix, Mascarell ha subratllat que "la poesia de Francesc Garriga és reivindicada per la generació dels joves poetes dels anys noranta i els primers dos mil. La seva veu es barreja amb la dels joves que han portat la poesia als bars i les àgores". 

 

Participació