Podem refusa candidatures municipals amb la seva marca

Sergio Pascual ha avisat que quan es produeixi el registre i la revisió de candidatures per a les eleccions municipals demanaran a la Junta Electoral Central que no n'autoritzi cap que utilitzi el seu nom

Europa Press
08 de desembre del 2014
Actualitzat a la 13:09h
El secretari d'Organització de Podem, Sergio Pascual, ha avisat que quan es produeixi el registre i la revisió de candidatures per a les eleccions municipals demanaran a la Junta Electoral Central (JEC) que no autoritzi cap que utilitzi el seu nom per concórrer a aquests comicis.

"En el seu moment ens reunirem amb ells, i una de les coses que hem de dir-los és que no admetin cap tipus de candidatura de Podem a les eleccions municipals perquè nosaltres no ens presentem a les eleccions municipals", ha explicat Pascual en declaracions a Europa Press.

Així, Podem evitarà que s'incompleixi la decisió aprovada per l'assemblea de la formació a l'octubre de no concórrer als comicis locals amb la seva marca. En el seu lloc, proposa a les seves agrupacions municipals presentar-se a aquestes eleccions a través de "candidatures d'unitat popular" que compleixin, això sí, amb els principis de la formació.

Així, Pascual recorda que tot i que hi ha hagut equips que durant el procés de constitució de Podem com a partit van defensar la posició de concórrer a les municipals amb papereta pròpia, "aquesta posició va perdre". "Nosaltres estem obligats com a executiva a fer complir el mandat que es va donar", ha recalcat.

"En aquest cas és molt senzill. La Junta Electoral consulta al partit sobre candidatures que utilitzen el seu nom. Evidentment nosaltres l'instruirem perquè cap candidatura municipal que utilitzi el nom de Podem sigui autoritzada", ha reblat.

Alhora, el secretari d'Organització ha assenyalat que "això és una cosa habitual". "No és una cosa excepcional en el nostre cas. Sempre és així. La Junta Electoral es posa en comunicació amb els partits i pregunta en quins municipis es presenta", ha explicat.

La proposta de l'actual secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el seu equip, que va recollir finalment el suport de més del 80% de les bases, ha estat una de les que van centrar el debat durant l'assemblea celebrada per la formació, en què han aprovat els seus estatuts i la seva estratègia electoral.

Tot i que algunes propostes contràries van tenir bona acollida per part de les bases, finalment es va imposar amb gran suport en la votació la posició d'Iglesias i els seus, que ara integren la direcció nacional. Així, tots els cercles locals han d'assumir que no podran usar la marca de Podem, i en el cas que algun ho faci, la seva candidatura no passarà el filtre de la Junta Electoral, segons Pascual.

Evitar els Guanyem

A més de no concórrer amb marca pròpia, des de la direcció de Podem també s'ha demanat als membres de la seva formació als municipis que evitin fórmules com la dels 'Guanyem' i altres "denominacions comunes" de l'estil que es presenten en "amplis territoris" però sense "cap tipus de coordinació interna".

"Repetir una mateixa denominació per a iniciatives municipalistes diferents entranya riscos evidents", adverteix el Consell Ciutadà en un document aprovat el passat 29 de novembre. "El més obvi és pagar políticament el preu dels errors comesos per una altra iniciativa municipal d'igual nom, però amb la qual no existeixen relacions de coordinació o control polític", continua.

L'estratègia electoral aprovada per les bases i que la direcció desenvolupa en el citat document també defensa que la fórmula "més coherent" i "adequada" per configurar les "candidatures d'unitat popular" de les municipals és l'agrupació d'electors. "Estan dissenyades per a la participació concreta en un únic procés electoral i per a una única circumscripció electoral", argumenten.

Segons Pascual, és molt difícil que, llegint el document, "ningú pugui interpretar" que és preferible una altra fórmula com la coalició de partits davant de l'agrupació electoral. "Es diu que no s'admetran sumes de sigles ni candidatures que siguin la cosa vella amb roba nova", recorda.

"Tenint en compte aquesta lectura, l'agrupació electoral és la fórmula que entenem que encaixa amb aquest ADN de Podem, tot i que la idea era deixar-ho prou clar perquè tots entenguessin quina era la fórmula preferent de Podem", postil·la.