Presentació del llibre sobre el llinassenc Damià Mateu Bisa

L'acte va tenir lloc al Castell de Peralada i en representació de Llinars del Vallès hi van assistir el responsable de l’arxiu, Albert Gómez, i el regidor Josep Aixandri

Redacció
03 de desembre del 2014
Actualitzat el 05 de desembre a les 16:04h
Un moment de la presentació del llibre sobre Damià Mateu Basi
Un moment de la presentació del llibre sobre Damià Mateu Basi | Aj Llinars del Vallès

Un moment de la presentació del llibre sobre Damià Mateu Basi Foto: José Luís Torres

 

Dissabte 29 de novembre va tenir lloc a la Biblioteca del Castell de Perelada, la presentació del llibre Damià Mateu i Bisa (1864-1935). Empresari, promotor i col·leccionista, originari de Llinars del Vallès i una de les figures més destacades de la burgesia catalana del primer terç del segle XX.
 
En aquest llibre hi han col·laborat Inés Padrosa, historiadora i bibliotecària del castell; Jaume Barrachina, historiador de l'art i director del museu creat a partir de les col·leccions d'art i antiguitats impulsades per Damià Mateu; Jordi Nadal i Oller, catedràtic emèrit d'història econòmica, i Miguel Canals, marquès de Casa Brusi.
 
La presentació del llibre, que va anar a càrrec d’Inés Padrosa, va comptar amb la presència de fins a sis generacions de la família Mateu, entre els quals hi havia la seva néta Carme Mateu Quintana, presidenta de l'Associació Cultural Castell de Peralada, que organitza el prestigiós festival d'estiu.
 
Nascut a Llinars del Vallès el 1864, Damià Mateu va ser un brillant emprenedor que es va quedar orfe molt jove i va transformar el petit negoci familiar de ferros en un gran complex industrial, culminat amb la creació de La Hispano Suiza Fábrica de Automóviles S.A. el 1904, al costat de l'empresari Francesc Seix i l'enginyer Marc Birkigt, empresa que va ser líder en tecnologia automobilística i aeronàutica.
 
Damià Mateu va fer importants contribucions al desenvolupament econòmic del país, ja que va assegurar el subministrament elèctric a Barcelona i va participar en la construcció de les primeres carreteres asfaltades de Catalunya i Andorra, així com també en altres projectes com ara el metro de Barcelona, el funicular de Montserrat i el funicular i telefèric de Montjuïc.
 
A part de destacar la figura de Damià Mateu per la seva gran contribució empresarial durant el segle XX, el llibre compta amb moltes aportacions inèdites sobre Damià Mateu, com ara les seves relacions polítiques i la seva amistat amb el rei Alfons XIII, la seva afició per la natura i, sobretot, la seva tasca com a mecenes i col·leccionista, que va incloure la creació d'un museu d'art oriental al palau de Pedralbes.

Capítol dedicat a Llinars del Vallès
 
El capítol 4 del llibre està dedicat a la relació de l’empresari amb el seu poble de naixement, Llinars del Vallès, on es parla dels seus antecedents històrics, de les seves propietats, dels seus patrocinis i de l’homenatge que el poble va realitzar en motiu del centenari del seu naixement. El nom de Damià Mateu resulta molt familiar encara actualment entre els llinassencs i llinassenques ja que una plaça i una escola del municipi porten el seu nom, en agraïment a les donacions dels terrenys que el seu fill, Miquel Mateu Pla, va fer al poble de Llinars. I encara és present en la memòria de la gent del poble la imatge de la Miranda, una torre cilíndrica d’estil modernista que va fer construir al jardí de la casa pairal.
 
Inés Padrosa va recalcar que l’apartat del llibre dedicat a Damià Mateu i Llinars no tindria un contingut tan complert sense l’ajuda facilitada per l’Ajuntament de Llinars a través del responsable de l’arxiu, Albert Gómez, que juntament amb el regidor Josep Aixandri van assistir a l’acte.