Els llocs més emblemàtics de Palautordera durant la II República

L’activitat es dirigeix als alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Reguissol i està emmarcada dintre de les VI Jornades de la Importància de la Memòria

Redacció
20 de novembre del 2014
Actualitzat el 21 de novembre a les 12:42h
Una de les Jornades de la Memòria portades a terme a Santa Maria de Palautordera
Una de les Jornades de la Memòria portades a terme a Santa Maria de Palautordera | Jordi Purtí

Una de les Jornades de la Memòria portades a terme a Santa Maria de Palautordera Foto: Jordi Purtí


 
En motiu de les VI Jornades de la Importància de la Memòria que se celebren aquest cap de setmana a Santa Maria de Palautordera s’ha programat  una activitat adreçada específicament als alumnes de batxillerat humanístic i social i també de batxillerat científic i tecnològic que consistirà en una visita per espais significatius durant la II República a Santa Maria de Palautordera a càrrec de la historiadora palauenca Montserrat Garriga.
 
El punt de trobada serà aquest divendres a 2/4 de 12 del migdia al Safareig públic del Parc del Reguissol, infraestructura construïda l’any 1936 pel Sindicat de Paletes. La visita seguirà per la plaça de les Olles, plaça Major, plaça de la Vila, Centre Republicà (actual Esplai), carrer Prat de la Riba i acabarà amb la visita a l’exposició La Retirada que s’ha muntat a la Quadra, sala cultural i a Can Rahull, Espai Cultural i Juvenil, segons que ha explicat la pròpia Montserrat Garriga.
 
La inauguració oficial tindrà lloc el divendres 21 de novembre amb un acte a la Quadra, sala cultural sota el títol: 1939; 75è aniversari del final de la Gerra Civil i començament de l'Exili que comptarà amb la presència del regidor de Cultura, Sergi Zamora; Teresa Solé, directora de Ràdio Vitamènia i impulsora de les Jornades; Roger Heredia, científic impulsor del banc d’ADN i els desapareguts de la Guerra Civil a Catalunya i que presentarà la ponencia “El Banc d’ADN, la darrera esperança dels nostres desapareguts de la Guerra Civil”  i Anna Miñarro, psicòloga clínica i psicoanalista que ha estudiat les seqüeles i presentarà la ponència “La memòria i l’impacte del trauma. Rastre (rostre) de la violència”.
 
D’altra banda, a la biblioteca Ferran Soldevila hi haurà una exposició bibliogràfica  amb una selecció de llibres, música i pel·lícules relacionades amb la Guerra Civil i l’Exili. També del 20 de novembre al 9 de desembre a Can Rahull es podrà visitar l’exposició La Retirada, gràcies a la col·laboració d’Òmnium Cultural Baix Montseny. Pel diumenge 23 de novembre es preveu una sortida amb microbús a les Terres de l'Ebre on, entre d'altres activitats i visites, aquell dia es podrà veure una recreació, a càrrec del Grup de Recreació Història Ejército del Ebro.
 

Programació completa de les VI Jornades de la Memòria