Arbúcies celebra 30 anys de tradició flabiolaire

L’audició de sardanes i la roda de flabiols, actes més concorreguts de la celebració

Jordi Purtí
02 de novembre del 2014
Actualitzat a les 16:13h
Presentació de la 30a Fira del Flabiol d'Arbúcies
Presentació de la 30a Fira del Flabiol d'Arbúcies | Aj Arbúcies

Presentació de la 30a Fira del Flabiol d'Arbúcies Foto: Aj Arbúcies

 

Arbúcies ha viscut aquest cap de setmana la 30a edició de la Festa del Flabiol, una celebració que ha comptat amb la participació de flabiolaires d’arreu del país que han reivindicat el so del flabiol en les diferents actuacions musicals que han tingut lloc als carrers i places de la vila. L’audició de sardanes obligades de flabiol amb cinc flabiolaires solistes del dissabte a la tarda i la mostra de balls i roda de flabiols del diumenge al migdia a la plaça han estat els actes amb més assistència.
 
Coincidint amb la celebració del 30è aniversari de la Festa del Flabiol, el dissabte es va inaugurar l’exposició dedicada al flabiol al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella. Una exposició que recull la història de la festa des del 1985 i d’alguns dels flabiolaires més coneguts de les contrades, així com també es va fer la presentació del fons fonogràfic de la Festa. La fonoteca recopila tot el que ha sonat durant els 30 anys de la Festa del Flabiol a Arbúcies, un arxiu digitalitzat que continuarà al llarg dels anys, ja que la voluntat és seguir amb la tasca que es va començar el 1985. En aquest sentit, el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, va destacar la gran tasca que s’ha fet en l’àmbit de la festa, la cultura i el patrimoni del nostre país. Puig va assenyalar que “el flabiol és un dels instruments que es toca amb una mà més desenvolupats que hi ha actualment” i que, per tant, el fons fonogràfic que s’ha elaborat té especial rellevància en el món de la cultura i el patrimoni musical de Catalunya.
 
Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Albert Mañé, va destacar la importància d’aquesta festa, ja que és única a casa nostra, i va reconèixer el treball que s’ha realitzat per mantenir viva la tradició flabiolaire a Arbúcies, tant per les persones del món flabiolístic d’Arbúcies que han reivindicat des del 1985 la importància d’aquest instrument; com també des de l’Ajuntament que sempre ha mostrat el seu suport i col·laboració per continuar amb aquesta tradició musical tan arrelada a Arbúcies. A més, Mañé va explicar que l’exposició 30 anys de flabiols a Arbúcies, per la seva singularitat, ha estat pensada perquè sigui itinerant i donar a conèixer i potenciar aquest instrument arreu del país.
 
Els actes de la celebració van seguir el diumenge amb la fira de luthiers i productes flabiolístics, els flabiols als quatre cantons que es van poder escoltar a la plaça de la Vila i als carrers del seu voltant. Finalment, el gran concert de flabiols al teatre El Centre va tancar els actes de la 30a edició de la Festa del Flabiol, una festa que any rere any es demostra que és ben viva al nostre municipi i, també, a Catalunya, ja que hi participen flabiolaires i músics de tot arreu del país.
 
Arxivat a