Jordi Turull:"No podem ser frívols amb les eleccions plebiscitàries"

"La unitat l'hem recomposada bastant i tots els partits polítics i les entitats socials apostem per la democràcia i ens hem posat d'acord en què la prioritat és el 9-N"

Jordi Purtí/BM
26 d'octubre del 2014
Actualitzat el 09 d'octubre del 2019 a les 16:08h
Jordi Turull, president del Grup Parlamentari de CiU
Jordi Turull, president del Grup Parlamentari de CiU | Jordi Purtí

Jordi Turull, president del Grup Parlamentari de CiU Foto: Jordi Purtí

 

Catalunya està vivint un procés de transició nacional que té com a propera fita el 9-N. I després de les esquerdes de la porcellana fina, sembla que de mica en mica les aigües tornen a córrer tranquil·les, ni que sigui aparent. El president del Grup Parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha participat en un acte polític a Sant Celoni (Vallès Oriental) i ha concedit una entrevista a BaixMontseny.info.

El nou 9-N, la unitat dels partits, les eleccions plebiscitàries o les relacions de futur amb Unió Democràtica de Catalunya han estat alguns dels temes tractats. Turull ho té clar: el 9-N ens hi juguem molt i s'ha hagut de posar-hi astúcia per poder votar.

Què n'ha de dir Jordi Turull, dels intents de no permetre tampoc el nou 9-N?

Han començat a veure el Goliat una mica desesperat. El 9-N votarem perquè el que ha fet el president Artur Mas és posar-li astúcia. Ho vàrem provar per la via normal del 150.2 a Madrid i ens van dir no. Lluny de resignar-nos, vam crear un marc específic amb la Llei de Consultes i el Decret perquè la gent pogués votar, però l'Estat hi posa més i més impediments, fins i tot violentant la separació de poders. Ara hem canviat de terreny de joc. Fins ara els àrbitres eren de l'altre equip però ara l'Estat no hi posa ni els àrbitres i, per tant, el dia 9-N votarem.

I sí votem és guanyar diu vostè?

Sempre dic que votar és guanyar perquè justament passarà allò que l'Estat va dir que seria impossible que passés, que els ciutadans de Catalunya fossin cridats per una institució com la Generalitat de Catalunya per expressar la seva opinió i decidir cap on ha d'anar la política d'aquest país respecte el futur polític. Això vol dir que el 9-N hi ha d'haver una gran mobilització i això ja és guanyar la democràcia i guanyar David contra Goliat.

La unitat dels partits sobiranistes és possible encara?

L'hem recompost força, i tots els partits polítics i les entitats socials apostem per la democràcia i ens hem posat d'acord que la prioritat és el 9-N perquè a partir d'aquí tots els altres objectius són assolibles. Si el 9-N no va bé això se'n va en orris. La unitat hi és, però ara no ens podem moure del 9 de novembre. Hi va haver una mica de sacsejada però tornem a entrar on érem abans, concentrats en el 9-N.

I a partir de l'endemà del 9-N què?

Primer s'ha de veure com va el dia 9 de novembre. Confiem que vagi molt bé i a partir d'aquí preparar-nos molt bé per la final. Haurem cobert una etapa més a tot o res i que ningú no es pensi que la distància entre dos punts és la línia recta. Per això fer unes eleccions plebiscitàries no és una cosa que es faci amb frivolitat, les presses a vegades són males conselleres, tot ha d'estar ben calculat i que hi hagi tots els elements per poder-les guanyar, perquè desenganyem-nos-en: l'objectiu és guanyar o no poder tornar a fer unes eleccions plebiscitàries en dues o tres generacions.

Llista única o algun altre model és possible?

L'objectiu ha de ser guanyar. Si anem a unes plebiscitàries les hem de guanyar, que és el que ens reclamava la gent diumenge passat a la plaça de Catalunya de Barcelona; la unitat dels partits. Les plebiscitàries han de ser de veritat i els programes electorals i la lògica dels partits han de canviar radicalment, o en comptes de fer un pas endavant en farem tres enrere.

Molta gent es queixa què hi ha pocs punts habilitats per poder votar el dia 9-N.

S'estan fent tots els esforços possibles. Primer hi havia pocs municipis on es podia votar i ara ja es pot fer en gairebé tots. S'estant mirant les escoles de titularitat de la Generalitat, fins i tot les concertades, per arribar al màxim de llocs amb garanties. Es va fer un canvi d'estratègia perquè l'Estat va amenaçar els funcionaris i per tant no ens podíem plantar el 8 de novembre amb la incògnita de saber quins ajuntaments obririen i quins funcionaris s'arriscarien el 9-N. Per tant, ho estem fent sobre segur i qui vulgui anar a votar ho podrà fer i la majoria de gent ho farà en el seu propi municipi.

Senyor Turull, i amb Unió amics per sempre o...

La voluntat és que siguem amics. Tenim respecte per les decisions de cadascú. Nosaltres estem entrant en una fase de transcendència històrica, estem escrivint la història, i si algú vol seguir amb els esquemes de partit, i ho dic per nosaltres i per tothom, això pren una altra dimensió. Si anem amb les lògiques electorals això embarrancarà i el president Mas ho ha dit des del primer dia. Tots hem de posar per davant l'interès del país amb lògiques que segurament no hi estem acostumats. Un pas com el que estem fent en la política recent no l'havíem fet mai.