Digital Granollers debat sobre la importància de les xarxes socials en el periodisme actual

Salvador Cot, Saül Gordillo, Carles Capdevila i Roger Palà seran els protagonistes de la xerrada

Elvira Vilardell
04 d'octubre del 2014
Digital Granollers tancarà aquest any la seva edició amb una xerrada sobre el periodisme a Internet. Des del naixement dels diaris digitals i l'entrada de la premsa tradicional al món virtual, que el futur de les publicacions en paper és una incògnita. Dels dubtes que han sorgit arran de la convivència entre la premsa a Internet i la tradicional en parlaran quatre experts que coneixen aquesta temàtica de primera mà. Els periodistes convidats, que tenen una important presència en l'àmbit digital català, també posaran el focus d'atenció sobre les les xarxes socials i el seu ús en el món de la comunicació. Els conferenciants seran:

Salvador Cot, a l'esquerra Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Salvador Cot, director de Nació Digital. Aquest periodista terrassenc que acumula 31 anys de trajectòria professional, comença el seu recorregut periodístic el 1983 al Diari de Terrassa, feina que compagina amb la de corresponsal al Vallès Occidental de TVE i El País. Anys després entra com a redactor a TVE-Catalunya i el 1994 es converteix en el cap de redacció de Cultura, Espectacles, Comunicació i Dominical al Diari de Barcelona, publicació actualment desapareguda. El 1995 Cot fitxa per COMRàdio i un any més tard pels Serveis Informatius de TVC. Durant la seva etapa a la Televisió de Catalunya és elegit membre del Comitè Professional del grup, des d'on denúncia la interferència dels partits polítics en els nomenaments dels mitjans de titularitat pública. El 2006 reprèn el seu trajecte en el món de la premsa, i s'incorpora al diari Avui com a subdirector, del que també serà el responsable de la seva versió digital. A l'estiu de 2010 finalment es converteix en director d'aquest diari, NacióDigital, però no deixa de banda els altres mitjans, ja que també col·labora a La nit de RAC1, i a L'oracle de Catalunya Ràdio, entre altres. El periodista també és l'autor, juntament amb Lluís Montserrat, del llibre Teoria i pràctica del bon tertulià espanyolista (2006).
 

Saül Gordillo. Foto: Nació Digital.

Saül Gordillo, cap de continguts digitals a El Periódico. La seva carrera comença el 1989 en els mitjans escrits com a corresponsal d'El Punt, diari en el que continua durant anys. El 2007 inicia la seva etapa com a Director de l'Agència Catalana de Notícies, que acaba el 2011 quan es converteix en el director i presentador del programa País en marxa de COMRàdio. Durant aquest any i el següent Gordillo també exerceix de professor de postgrau a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment, a banda de ser el cap de continguts digitals d'El Periódico, coincideix amb Salvador Cot a L'oracle de Catalunya Ràdio, i a més col·labora amb la revista Esguard i la publicació local Rebat. D'altra banda, el periodista és un dels impulsors del portal de blocs polítics en català Poliblocs i ha escrit llibres com Sobirania.cat (2014), una crònica de l'impacte de les xarxes socials i els mitjans digitals en el procés sobiranista, i Nació.cat (2007), on parla sobre el domini .cat, entre altres.

Carles Capdevila, director del diari Ara. El periodista osonenc, té una llarga trajectòria tant en mitjans escrits com audiovisuals, que enceta igual que Saül Gordillo, a El Punt el 1989. Poc després Capdevila es trasllada a Nova York com a corresponsal del diari Sport, on s'hi queda dos anys abans de tornar cap a Catalunya. El periodista comença a escriure articles d'opinió per l'Avui, El Periódico i El 9 Nou, i també emprèn la seva activitat a la ràdio i a la televisió, que encara continua. De la seva incursió en aquests mitjans destaca el seu paper en els programes de ràdio Eduqueu les Criatures a Catalunya Ràdio, que va acabar el 2010, i Alguna Pregunta Més -de qui ara és director executiu en la seva versió a TVC- dins El Matí de Catalunya Ràdio. En televisió col·labora actualment a Els Matins i a Divendres, però també va tenir un paper rere les càmeres com a director i subguionista de Set de Notícies i Malalts de Tele. Entre els llibres que té publicats destaquen Nova York a la catalana (1996), que va sorgir de la seva estada a la ciutat estatunidenca, i Criatura i companyia (1996), una sàtira sobre l'embaràs i el paper de pare.

Roger Palà, a l'esquerra Foto: Albert Alemany

Roger Palà, impulsor de la web de periodisme d'investigació El Crític. El barceloní va començar la seva carrera al barri de Gràcia el 1998, sent un dels creadors de la revista Transversal. Més tard va fer el salt a El Triangle, i el 2005 es va convertir en cap de redacció de la revista musical catalana Enderrock, on ha treballat fins el juny d'aquest any. Mentrestant ha col·laborat amb La Directa, El Temps i El PuntAvui i és també columnista a Nació Digital. Palà, a més, és un dels coordinadors de l'Anuari Mèdia.cat, una publicació que indaga en els temes que han estat silenciats pels mitjans de comunicació.