L'alcalde d'Hostalric envia una carta a l'ONU per poder fer la consulta el 9-N

En la missiva Joan Antoni Frias explica al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, la negativa de l'Estat espanyol a no deixar posar les urnes

Jordi Purtí /BM
02 d'octubre del 2014
Josep Antoni Frias, alcalde d'Hostalric. Foto: Jordi Purtí

L'alcalde d'Hostarlic, Josep Antoni Frias (CiU), ha adreçat una carta al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, exposant-li la situació de Catalunya i demanant-li la seva intercessió en favor de la consulta del 9-N i el dret a votar dels catalans. En la carta, escrita en anglès, explica que milions de ciutadans de Catalunya, una vella una vella nació d'Europa, amb idioma propi, cultura i identitat és avui una regió autònoma amb el seu propi govern i Parlament que és dintre del Regne d'Espanya, però que desitja tenir un referèndum per permetre a la seva gent declarar la possibilitat que Catalunya esdevingui un estat separat i independent del Regne d'Espanya.

Tanmateix explica que una gran majoria dels partits polítics al Parlament de Catalunya, que representen el 58% dels vots emesos en les últimes eleccions democràtiques portades a terme a Catalunya, han expressat el seu desig de tenir una consulta no refrendària el 9 de novembre de 2014.

Josep Antoni Frias explica que el Govern d'Espanya ha anunciat que no en permetran la celebració perquè contravé el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics adoptat per l'Assemblea General de les Nacions Unides que es recullen a la Llei 2200 A (XXI), del 16 desembre de 1966 , signat pel Regne d'Espanya el 26 de setembre de 1976, i que va entrar en vigor el 27 d'abril de 1977.

No obstant això, diu l'alcalde d'Hostalric, segons el que diu la Cort lntrnational de Justícia "durant la segona meitat del segle XX, pel que fa a la lliure determinació, l'opinió internacional ha evolucionat per crear un dret a la independència quan beneficia les nacions els territoris que no tenen govern propi o els que són sotmesos, explotats i / o controlats per potències estrangeres. Un alt nombre de nous estats han nascut com a conseqüència de l'exercici d'aquest dret ".

Per aquestsa motius, Josep Antoni Frias, demana al secretari general de les Nacions Unides que prenent en consideració l'anterior, intercedeixi davant el Govern d'Espanya perquè es pugui celebrar la consulta el 9 de novembre.