Transport públic a meitat de preu quan hi hagi contaminació

L'àrea metropolitana mirarà de reduir les emissions d'òxids de nitrogen per respectar els valors límit que determina la UE

ACN
23 de setembre del 2014
El transport públic sortirà a meitat de preu quan es produeixi un episodi de contaminació de l'aire. Aquesta és una de les mesures més destacades del Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire a les zones de protecció especial (ZPE), que el Govern té previst aprovar aquest dimarts en la reunió del Consell Executiu. En contrapartida, s'incrementarà un 25% les tarifes dels peatges i dels aparcaments municipals regulats, sempre dins les ZPE. L'objectiu principal del pla és reduir les emissions d'òxids de nitrogen (NOX) i de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) per restablir la qualitat de l'aire i respectar els valors límit que determina la legislació europea.

L'àmbit del pla abasta 40 municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Aquestes zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric tenen una àrea territorial de 725 quilòmetres quadrats de superfície i sumen una població de 4,3 milions d'habitants, segons han informat a l'ACN fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat. 

Les mesures que preveu el pla estan adreçades a la mobilitat de persones i mercaderies, l'activitat industrial i els hàbits de la ciutadania. Per exemple, els descomptes per l'ús del transport públic, que tindrà els bitllets a meitat de preu dins la zona integrada de l'ATM de Barcelona. La intenció és que aquestes actuacions es puguin desenvolupar entre els anys 2015 i 2016, coincidint amb la posada en marxa de la T-Mobilitat.

Desgravacions fiscals a la indústria menys contaminant

El Govern també preveu desgravacions fiscals per l'activitat industrial que acceleri la incorporació de les tècniques més modernes per assolir emissions més baixes d'acord amb la directiva europea d'emissions. Hi haurà bonificacions en l'impost d'emissions de gasos i partícules a les empreses que redueixin els nivells de contaminants

El Pla inclou reforçar els acords voluntaris amb sectors industrials com el vidre, l'acer, el ciment o l'energia per avançar-se al període legal d'incorporació de les millores tècniques d'acord amb la directiva d'emissions. També es millorarà el control d'emissions en continu dels principals focus emissors dins la zona de protecció especial.

Augmentar la quota del ferrocarril

Així mateix, el programa comprèn mesures a aplicar en episodis de contaminació en l'àmbit del transport públic i privat i en el sector industrial. També es promourà el transport ferroviari de mercaderies, per tal d'augmentar-ne la quota respecte del transport per carretera, que actualment és del 3% a Catalunya, enfront del 10% de mitjana europea.

A més de les mesures esmentades, durant els episodis de contaminació, es mantindrà la gestió de la velocitat variable a les vies afectades i s'informarà a la població dels nivells de qualitat de l'aire. Amb anterioritat, s'han declarat episodis ambientals de contaminació del 9 al 12 de desembre de 2013, del 4 al 6 de desembre de 2013, del 9 al 10 d'octubre de 2012, del 23 al 24 de juliol de 2012, del 10 al 14 d'octubre de 2011, del 28 de setembre al 6 d'octubre de 2011 i del 4 a l'11 de febrer de 2011.