La guia pràctica de la V de la Diada

Tot el que cal saber: inscripcions, com es muntarà la V, transport, recomanacions d'ús dels telèfons mòbils, etc.

Redacció
08 de setembre del 2014
Una reproducció del vèrtex de la V amb les urnes del 9-N Foto: Assemblea
 
La V del proper Onze de Setembre és la mobilització que, sota el lema 'Ara és l'hora' , han organitzat l' Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural . L'objectiu que s'han proposat els organitzadors és formar una gran V omplint dos dels principals carrer de la ciutat de Barcelona: la Gran Via de les Corts Catalanes i l'avinguda Diagonal, el vèrtex de la qual serà a la plaça de les Glòries. A continuació us oferim els consells pràctics:

Dia, hora i lloc

La V tindrà lloc el proper Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, als carrers Gran Via de les Corts Catalanes i avinguda Diagonal. Totes dues avingudes es distribueixen en trams, que s'aniran unint fins a trobar-se a la Plaça de les Glòries Catalanes, on hi haurà el vèrtex.

La Via Catalana 2014 començarà a les 17.14 hores i arribarà, d'una banda, fins a la Plaça de Pius XII, i per l'altra, a la Plaça Ildefons Cerdà. El recorregut previst per la V serà d'onze quilòmetres.

Com inscriure's a la Via Catalana 2014
 
Per inscriure's és necessari omplir el formulari que es troba a la mateixa web de la campanya 'Ara és l'hora', i d'aquesta manera, garantir que l'acció serà un èxit i que tots els trams quedaran plens. És necessari que els participants facilitin les seves dades i ho confirmin abans de 24 hores via correu electrònic, per tal que la inscripció sigui vàlida.
 
El formulari només permet registrar un nombre màxim de 5 persones; Els grups nombrosos tenen dues opcions: o bé inscriure's en petits grups de 5 o bé contactar amb l'organització territorial més propera de l'ANC per ser inscrits com a grup.
 
Els participants rebran també informació pràctica de com arribar al tram que se'ls hi ha assignat, referències per evitar embussos i podran estar al cas dels trams on encara hi ha places disponibles.
 
Una altra de les maneres d'inscriure's és per via telefònica. El telèfon és el 902 81 19 14 i estarà disponible les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. És un telèfon de pagament, amb un cost de 10 cèntims per l'establiment de trucada i 7 cèntims el minut. L'ANC ha explicat que s'ha habilitat aquest servei com a últim recurs per a facilitar les inscripcions.

Els nascuts 9 de novembre de 1998, al vèrtex

Els joves nascuts el 9 de novembre del 1998, i que durant la data de la consulta celebraran el seu setzè aniversari, seran els protagonistes del vèrtex de la V a la plaça de les Glòries l'Onze de Setembre.
 
Segons la Llei de Consultes, que està previst que aprovi el Parlament la propera tardor, podran participar en aquest tipus de votacions els majors de 16 anys. Ara és l'hora ha engegat una campanya per trobar els votants més joves que hi haurà a la consulta del 9-N.
 
Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç i fer la inscripció enviant un correu a 16anys@araeslhora.cat.


Com es farà la V

L'Assemblea mostra en aquesta infografia com es muntarà o com muntaran la V de la Diada el pròxim Onze de Setembre. Tal i com es veu en la imatge, cada franja (n'hi haurà 9) tindrà 4 persones amb el mateix color i hi haurà 36 persones per fila. Una vegada els voluntaris hagin col·locat la primera fila de persones, la resta seguirà el mateix color de la fila que tingui assignada.



Des d''Ara és l'hora' també han demanat que la gent porti la samarreta amb el color corresponent al tram i franja que se li ha assignat. Les samarretes de la V humana es poden aconseguir a la botiga de l'Assemblea (c/Marina 315, Barcelona) o a través del seu web , el preu és de 15 euros.

La distribució dels trams segons les comarques




Consells de mobilitat per no quedar col·lapsat a la V
 
La campanya 'Ara és l 'hora' va obrir un nou espai al seu web, anomenat  'Mou-te cap a la V' on dóna informació per facilitar el transport de totes les persones que participaran a la Via Catalana del proper Onze de Setembre a Barcelona.
 
Un dels objectius de l'organització és que l'arribada a Barcelona no suposi grans embussos de trànsit, faciliti la fluïdesa i sigui esglaonada.
 
Aquest espai va dirigit a totes aquelles persones que aniran a Barcelona en transport públic, en autocars organitzats o amb vehicle propi. Algunes de les recomanacions són anticipar el viatge; fer ús del transport públic en la mesura que sigui possible, i compartir vehicle sempre que es vagi en transport privat.
 
En aquest sentit, 'Mou-te cap a la V' ofereix un fòrum per tal que aquelles persones que disposin de places en els seus vehicles en puguin oferir; i aquelles que en necessitin, puguin demanar-ne.
 
Més enllà, l'espai també ofereix els horaris i possibilitats d'arribar a Barcelona en transport públic, també depenent del tram al que es vol anar; i compta amb un mapa d'aparcaments amb transport públic proper per deixar el vehicle i poder arribar a la V amb facilitat.



Els actes del dia a Barcelona, a partir de les 15.00 hores

Des de l'organització han recomanat que la gent arribi al seu tram al voltant de les 15.00 hores de la tarda, moment en què es començaran a tallar els carrers i la mobilitat per la ciutat es començarà a complicar.

A les 17.14 hores es durà a terme la V humana de la Via Catalana. Moment, també, en què es cantarà l'himne 'Ara és l'hora' , que els organitzadors han establert com a oficial. Es tracta d'una una versió de ‘Saule, Perkons, Daugava’, del letó Martins Brauns. La cançó ha estat adaptada al català per Jaume Ayats, a partir del poema ‘Meditació última’, de Miquel Martí i Pol. La cançó gaudirà de l’acompanyament de Lluís Llach al piano.  
Després de la formació de la V hi haurà els parlaments.

A les 19 hores començarà un concert amb els grups Sanjosex, Els Pets i la Gossa Sorda. Aquests conjunts actuaran a la Festa per la Llibertat, l'escenari de la qual estarà situat al passeig Lluís Companys. S'estima que el concert s'allargarà fins a mitjanit.

Recomanacions d'ús racional del mòbil per no col·lapsar la xarxa

1. Quedar d’acord amb el lloc de trobada amb amics, familiars o coneguts abans de l’esdeveniment, atès que possiblement, un cop allà costarà contactar via Whatsapp, SMS o trucada. Si durant l’esdeveniment us heu de comunicar, intenteu evitar les trucades de veu  i feu-ho mitjançant missatges de text.
 
2. Reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem i consultem a través de la xarxa mòbil. És aconsellable esperar a arribar a casa o a un lloc amb WiFi per publicar a la xarxa les fotos i comentaris de l’acció.
 
3. Les xarxes WiFi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures. Cal ser cautelós amb les connexions que s’estableixen i amb les informacions que s’envien (contrasenyes, documents, etc.) i es reben (fitxers).
 
4. Les aplicacions dels smartphones solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les estem utilitzant. És convenient finalitzar totes aquelles aplicacions que no es facin servir i desactivar el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament.
 
5. En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, cal recordar que la telefonia fixa garantirà una millor comunicació amb el 112. Per tant, sempre que sigui possible, demanar a algun comerç o veí que avisi el 112 des d’una línia fixa pot ser de gran ajuda en cas de col·lapse de la xarxa mòbil.
 
6. Si s’ha de fer una trucada urgent i existeix congestió, espereu un temps prudencial abans de tornar-ho a provar (entre 10 i 15 segons).
 
7. Si voleu saber què diuen els mitjans de comunicació sobre l’esdeveniment, el millor és seguir la informació a través d’un aparell de ràdio. Eviteu accedir a la ràdio per Internet o navegar amb el mòbil per saber l’estat i evolució de l’acció.
 
Participa en el seguiment de la V: envia'ns fotos i vídeos

La V ja es desplega a Nació Digital.cat a través d'un seguiment minut a minut amb totes les informacions de tots els actes que es fan a Catalunya i arreu del món. Per aquest motiu, podeu enviar el material a participacio@naciodigital.cat o 648 030 795 (whatsapp).
 
Tant el correu com el número de telèfon el podeu reenviar i agregar a grups de whatsapp, o a qualsevol persona i assemblea territorial que vulgui col·laborar en aquest seguiment.
 
Demanem que s’informi de la localització de la informació, fotos i vídeos que s’enviïn. Les imatges que envieu apareixeran al mosaic que ha preparat Nació Digital per a la V humana del pròxim Onze de setembre.

Podeu seguir el minut a minut de NacióDigital a l'especial: la V de la Diada - Via Catalana 2014