Nova ordenança de civisme i convivència a Sant Antoni de Vilamajor

Aprovada per ple el 29 de maig entrarà en vigor l'1 de juliol d'aquest any |Les sancions, segons els casos, poden ser de fins a 2.000 euros

Redacció
17 de juny del 2014
La nova ordenança entrarà en vigor l'1 de juliol. Foto: Aj. Sant Antoni de Vilamajor

L'1 de juliol entrarà en vigor la nova ordenança de Civisme i Convivència que l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor va aprovar en la sessió plenària del passat 29 de maig. La finalitat és fomentar la convivència ciutadana en el municipi i vetllar pel respecte als altres i als béns públics.

pel que fa a les regles generals, amb caràcter general, esta prohibit i serà sancionat qualsevol comportament que suposi un mal ús o que consisteixi en embrutar o danyar els béns i espais públics i qualsevol dels seus elements que la componen, contra la imatge, l'entorn visual del paisatge urbà i el decorum públic, així com aquells actes que vagin en contra de les normes bàsiques de comportament cívic als espais públics, i d'altres que poden tenir origen en l'àmbit privat perà que van en perjudici de les
relacions de bona convivència i veïnatge i que comporten immissions molestes.

Així mateix hi ha un apartat dedicat a la dignitat de les persones i, en aquest sentit, es prohibeix a tots els espais i equipaments públics municipals tota conducta de menyspreu a la dignitat de les persones, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció psíquica o física, agressions o altres conductes vexatòries, així com qualsevol  comportament discriminatori de caràcter racista, xenòfob, sexista o similar.

Decòrum públic

En els articles 14, 15, 16, 17, 18 i 19 de la disposició específica de Neteja i Decòrum Públic es diu que està prohibit anar despullat pels espais públics, que no es poden
mantenir relacions sexuals, retribuïdes o no, als espais públics ni sol·licitar i /o oferir serveis sexuals retribuïts als espais públics. També es prohibeix la mendicitat
amb actituds coactives o d'assetjament, o que obstaculitzin i impedeixin, de manera intencionada o no, el lliure trànsit dels ciutadans pels espais públics.

Es prohibeix la pràctica als espais públics de juguesques que impliquin apostes amb diners o béns, llevat d'autorització específica i també la prestació de serveis no autoritzats com ara el tarot, vidència, massatges, tatuatges i d'altres de similars. A l'espi públic tampoc es pot comsumir ni alcohol ni drogues.

La nova ordenança també tipifica qüestions com els sorolls domèstics, industrials i comercials i caldrà autorització municipal per l'ús de megàfons de propaganda.

Sancions

Correspon a la Policia Local de Sant Antoni de Vilamajor vetllar pel compliment de la present ordenança, i, sense perjudici de procedir a aixecar denúncia per les conductes antijurídiques, actuar de forma immediata contra els actes que vulnerin les disposicions de l'ordenança, tant d'ofici com en resposta a les queixes dels particulars, amb el requeriment verbal a les persones que no respectin aquelles.

A la mateixa ordenança s'especifica que les sancions poden ser de caràcter molt greus, greus i lleus i es fa el llistat de les accions vulnerables en cadascun dels apartats. Les multes aniran dels 1.000,01 euros als 2.000 euros en el cas de les molt greus, de 500,01 euros fins a 1.000 euros si són greus i de fins a 500 euros si són lleus. A més, la imposició d'aquestes sancions no eximirà a l'infractor, en el cas de danys a béns públics, de la reparació d'aquests, amb la seva restitució, in natura o pecuniària.