Dos quilòmetres de carrers amb catifes de flors naturals a Arbúcies

és el tret de sortida a la festa més emblemàtica de la vila, Les Enramades

Redacció
12 de juny del 2014
Carifes a Arbúcies Foto: Fina Colomer


La festa més esperada d’Arbúcies, Les Enramades, arriba aquest diumenge amb la confecció de les catifes de flors naturals que s’estendran al llarg de dos quilòmetres de carrers del casc antic del municipi: Havana, Sorrall, Camprodon, Pont, Vern, Major, Sant Jaume i Segimon Folgaroles. Una cita obligada per a tots els arbuciencs que des de fa un mes s’estan preparant perquè les catifes llueixin com ho fan any rere any.
 
La confecció de les catifes no només vol dir posar flor el mateix diumenge; sinó que suposa molta preparació i dedicació per als centenars de persones que s’involucren en aquesta festa. La feina comença mesos abans amb el disseny de la catifa. Cada carrer ja té qui cada any s’encarrega de fer el dibuix de la plantilla i, una vegada vist com serà la catifa, es decideixen les flors que s’utilitzaran per omplir-la. A partir d’aquí, els veïns comencen la tasca d’anar a recollir flor per als boscos dels voltants i a desfullar-la per tenir-la a punt pel dia de la catifa. El dissabte, el dia abans de les catifes, s’acaba d’anar a buscar la flor necessària per l’endemà i, al vespre, la majoria de catifaires dibuixen la plantilla de la catifa al seu carrer.
 
I arribat el gran dia, els centenars de persones que participen a la confecció de les catifes surten al carrer ben d’hora. Es comença amb el perfilat de cada un dels dibuixos amb podrit de castanyer per tal que ressaltin i, tot seguit, s’omplen amb les flors pertinents i que anteriorment s’han decidit. Flors com ara el clavell, l’acàcia, la ginesta, la gerbera; però també altres varietats molt utilitzades com el pi, la paradella o la palla d’arròs, segons explica la presidenta de la nova junta de l’Associació de Catifaires, Pepi Pagès. Una combinació de colors, flors i plantes que fan que les catifes d’Arbúcies siguin les més espectaculars del país. Pagès afegeix, però que enguany “que les catifes siguin a mitjans de juny fa més difícil trobar color perquè la majoria de flors van florir ja fa dies”. Però els catifaires se les saben totes perquè les catifes llueixin igual de bé que els altres anys, assenyala Pagès.
 
Serà vora les 12 del migdia, quan els milers de visitants que ja estaran passejant pels carrers d’Arbúcies  començaran a intuir el dibuix de cada catifa i entre la una i les dues de la tarda veuran les catifes completament acabades. Des de llavors i fins les 6 de la tarda, hora en què es proclamaran les catifes guanyadores, els visitants podran gaudir de les confeccions, fins que, a quarts de 7, començarà la cercavila de gegants i grups de música i d’animació que recorreran els carrers on hi ha les catifes tot passant-hi per sobre donant així per acabada la jornada.
Arxivat a