El Baix Montseny trigarà tres anys en recuperar el paisatge malmès per les obres del gasoducte

Tècnics de la companyia Enagàs han explicat els pormenors de la construcció en un acte celebrat a Sant Antoni de Vilamajor

per NacióBaixMontseny, 10 de maig de 2012 a les 11:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
xerrada dels tècnics d'Enagàs a Sant Antoni de Vilamajor aquesata nit passada Foto: Jordi Purtí

La recuperació del paisatge afectat per la construcció del gasoducte Martorell - Figueras que afecta de ple el Baix Montseny trigarà, com a mínim, tres anys en poder-se recuperar. Aquesta afirmació l'han feta aquesta nit passada dos tècnics de la companyia Enagàs, consatructura de l'infraestructura, en un acte celebrat al patronat de Sant Antoni de Vilamajor. Una quarantena de veïns del municipi i també representants polítics de diversos municipis del Baix Montseny van seguir les explicacions de la companyia.


Una vegada acabada la farragosa explicació tècnica del procés de construcció i encetat el col·loqui amb els assistents a la xerrada, va quedar clar que la màxima preocupació de la majoria de veïns és l'impacte ambiental, com es recuperarà la ferida feta a l'entorn natural i de quina manera es reconstruirà. En cap moment, però, els tècnics de la companyia cosntructora van saber explicar si la reforestació es faria amb les mateixes espècies que les que hi havia i la resposta va ser lacònica "farem el que la Generalitat ens digui el que hem de fer", etziben els dos tècnics d'Enagàs.

Segons auests tècnics, les obres estaran acabades previsiblement cap a finals d'agost i la reforestació podria començar entre l'octubre d'aquest any i el gener de 2013 per tal d'afavorir el cicle vegetatiu de les plantes. En qualsevol cas, van assegurar que les zones afectades quedaran bé i no es notarà que hi passa un gasoducte, tot i precisar que per sobre de la línia del gasoducte no s'hi podrà replantar res.

Queixes dels veïns
Alguns veïns presents en la xerrada d'aquesta nit s'han queixat a la companyia perquè consideren que el procés de construcció s'ha fet amb poca transparència "les explicacions arriben després d'haver fet l'obra i no pas abans", va dir un dels veïns. De la mateixa manera que Ferran Calvera, en representació dels veïns d'Alfou, Miret i les Pungoles va expressar la seva preocupació per la seguretat de l'obra "perquè el gasoducte passa per camps de conreu".


D'altra banda,  des de l'Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu s'ha fet saber la seva preocupació per la modificació del traçat que ha demanat l'ACA tot i que segons Enagàs "qui tindrà la última paraula serà l'ajuntament". La comapanyia també va anunciar que la vida útil d'aquest gasoducte és d'uns trenta anys.

Quan se'ls va preguntar perquè no es feia la connexió amb França van dir simplement que en la darrera "open season", els francesos van dir que en aquella zona de França no hi havia demanda de gas però que en qualsevol cas deixaven la connexió a punt per ai algun dia fa falta.


Gasoducte Martorell - Figueras al seu pas per Sant Celoni Foto: Jordi Purtí 

Participació