Carta Oberta: Desallotjament al CSO de Mas Ciurana d'Hostalric

El Centre Social Mas Ciurana, ha estat un projecte obert a la participació ciutadana i en el que s’ha donat cabuda a tota mena d’iniciatives.

Redacció
26 de maig del 2014
Mas Ciurana Foto: Mas Ciurana

A finals de setembre del 2013, un grup de persones de la nostra comarca, vam iniciar un projecte de caire social: crear un espai pel poble i gestionat des del poble de forma horitzontal i assembleari, on tothom tingués cabuda i pogués desenvolupar projectes de caire social i cultural. Com que al poble d’Hostalric existia la finca de Mas Ciurana, un lloc meravellós i encantador, que per desgràcia els seus propietaris el tenien en total abandó i ruïnós, vam decidir alliberar aquest espai.

Gràcies a aquesta iniciativa, vam poder aturar els actes vandàlics i robatoris que s’anaven succeint setmana rera setmana i, és més, vam fer un esforç per recuperar i arreglar aquest espai i el seu entorn, la finca de Mas Ciurana, una casa modernista catalogada de principis de segle XX.

El Centre Social Mas Ciurana, ha estat un projecte obert a la participació ciutadana i en el que s’ha donat cabuda a tota mena d’iniciatives. Des de jornades sobre infinitat de temes com el veganisme, les energies renovables, la bio-construcció, alternatives socials, etc., fins a presentacions de col·lectius, conferències, debats i tallers i cursos a preus populars. També ha estat un lloc obert per allotjar diferents projectes socials com la Cooperativa Integral Catalana, la Cooperativa de Consum Socarrel i la Plataforma d’Afectats per la hipoteca, entre d’altres. I, per últim, hem pogut oferir una àmplia programació cultural: teatre, dansa, concerts, titelles, etc

Farà ara uns mesos, Adif Ba Ba i els seus quaranta lladres (ADIF), propietaris de la finca que estaven deixant caure a terra, van interposar una denúncia penal al jutjat de Santa Coloma de Farners per la ocupació de la casa. Tot seguia el seu procés habitual fins que, aquest passat dilluns 19 de maig, comunicaven una ordre de desallotjament cautelar cap al centre social. Aquest tipus d’ordre es demana al principi d’una ocupació quan existeixen danys estructurals a l’edifici o representa un perill per a les persones, i no mig any després. Sembla ser que durant aquests set mesos i mig no els ha importat la nostra seguretat.

S’ha presentat un recurs contra aquesta injusta ordre i estem a l’espera de la seva resolució. Encara que ens han informat que aquest procés no atura l’ordre de desallotjament. Per aquest motiu, s’ha iniciat una campanya de recollida de signatures i segells d’entitats i comerços en suport amb el centre social ocupat Mas Ciurana, i el dia 6 de juny del 2014 tindrà lloc a Mas Ciurana un acte de suport amb actuacions en directe i una exposició d’artistes de la zona. Per aquest mateix dia és convocarà una concentració contra el desallotjament.

Per altra banda, la programació del centre continuarà endavant, ja sigui aquí o en un altre espai.  Seguim endavant, no ens poden prendre la il·lusió per un món millor i més just.

CSO Mas Ciurana