El Parc Natural del Montseny restaura el sot de la Font Ferrussa

Amb aquestes obres l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor busca la possibilitat de recuperar una antiga font que havia tingut funcions medicinals

Redacció
12 de maig del 2014
El Sot de la Font Ferrussa. Foto: Ajuntament Sant Pere de Vilamajor

Les obres de restauració de la font Ferrussa, situada al Nord del barri dels Refugis del Montseny de Sant pere de Vilamajor ja s'han iniciat per encàrrec del Parc Natural del Montseny i gràcies a una petició feta per l'Ajuntament d'aquest municipi situat dintre del parc. La primera actuació ha estat netejar el sot, enderrocar uns grans dipòsits fets amb totxanes que estaven en desús i retirar tots els enderrocs i restes d'antigues conduccions de poliuretà. També s'ha fet uns talussos per enlentir l'aigua de pluja i s'han plantat alguns arbres fruiters. L'objectiu de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor és recuperar aquest indret que havia estat tan conegut pels vilamajorencs i visitants de la Muntanya de Vilamajor.

També es vol buscar la possibilitat tant de recuperar l'antiga font i posar en valor el ric patrimoni etnològic i arquitectònic del lloc, com per exemple, senyalitzar i assegurar les restes de la propera i antiga rajoleria. En qualsevol cas, des de l'Ajuntament s'adverteix que recuperar la font és una tasca difícil i encara no és clar que sigui possible, ja que quan van obrir els camins en aquesta zona, al segle passat, es va reventar la pedra amb explosius que van obrir escletxes a la roca per on s'ha perdut la veta d'aigua ferruginosa de la font. Actualment, només s'ha pogut localitzar algunes surgències molt dèbils d'aigua.

El consistori vilamajorenc recorda que antigament aquesta font d'aigües ferruginoses havia fet funcions medicinals ja que els metges barcelonins  recaptaven l'aigua com a remei per a les anèmies del segle XIX. Amb la urbanització dels carrers dels Refugis del Montseny, als anys 60 del segle XX, es va malmetre la Font Ferrussa fins al punt que va desaparèixer. 

Aquestes actuacions de millora se sumen als recents arranjaments del camí de circumval·lació dels Refugis que hi donen accés, on també s'han realitzat una millora notable tant dels camins com la neteja de l'entorn i la millora dels desguassos d'aigua de les cunetes; o la restauració de la Font de Borrell que es va fer l'any passat.