S'acaba el "vodevil" d'ERC a Vallgorguina

Han trigat disset mesos en poder completar el grup municipal format per tres regidors | Finalment, ha entrat Josep Cruz que no formava part de la llista electoral, ja que tothom ha renunciat a entrar a l'Ajuntament

Redacció
10 de maig del 2014
Josep Cruz, nou regidor d'ERC a l?ajuntament de Vallgorguina. Foto: DBM

Un any i cinc mesos després sembla que per fi Esquerra Republicana de Vallgorguina ha redreçat la seva situació política del seu grup municipal. Han hagut de passar disset mesos i un inacabable cúmul de despropòsits per part dels responsables del partit republicà en aquest municipi del Baix Montseny. En el darrer ple, Josep Cruz va poder prendre possessió del seu càrrec i completar, aquesta vegada sí, el grup de tres regidors que li pertoca a ERC després dels resultats electorals del maig de 2011.

Esquerra Republicana de Vallgorguina no va trigar gaire en començar a caminar pel pedregar. Poc després de les eleccions municipals de 2011 el cap de llista, Antoni Sánchez Mena, que la legislatura anterior era l'alcalde, ja va dimitir pels mals resultats que li va suposar perdre les eleccions i l'alcaldia que passava a mans de CiU amb 8 regidors.

Dimissions sense substituts
En qualsevol cas, però, els veritables problemes d'ERC a Vallgorguina van començar el mes de desembre de 2012 quan la regidora Olga Díaz i F. José Moreno van presentar la seva dimissió . La primera al·legant un canvi de residència i el segon excusant-se dient que "no em sento bé als plens". La situació de José Urbano, l'únic regidor que quedava del grup municipal, estava doncs molt debilitada i s'anava allargant en el temps i, fins i tot, en alguns plens no hi assistia .

Sessió plenària rocambolesca
Tot semblava que la cosa podria quedar solucionada en la sessió plenària del 14 de juny de 2013 ja que van entrar dos nous regidors al grup municipal , Carlos Guillén i Víctor Cruz que substituïen a Olga Díaz i F. José Moreno. Aquesta situació de normalitat, però, només va durar l'estona que va durar el ple perquè al final de la sessió José Urbano, que havia aguantat en solitari la crisi durant mig any va decidir que dimitia i, per tant, deixava altra vegada el partit potes enlaire i la continuïtat de la crisi d'ERC Vallgorguina, això sí ara amb dos regidors en lloc d'un.

La situació des del junt de 2013 fins ara, gairebé un any després, ha tingut una situació difícil ja que ningú de la llista que es va presentar a les eleccions va estar disposat a cobrir la vacant. I sembla que els candidats tampoc no trobaven mai el moment de passar per l?ajuntament a signar la renúncia.

Amb la llista esgotada, la solució passava per donar entrada a algú que no hagués format part de la candidatura i aquest ha estat el cas de Josep cruz, un veí de Vallgorguina i militant d'Esquerra des de fa onze anys que sembla que també ha agafat la responsabilitat de redreçar no solament el grup municipal sinó també el partit al poble.

Primer cas a Catalunya
Sembla que aquesta situació viscuda a Vallgorguina no havia passat mai a Catalunya i només té un cas equiparable al País Basc. Josep cruz ha manifestat a BaixMontseny.info que així ho contempla la Llei "perquè no pot quedar cap lloc vacant".  Cruz ha avançat que la seva feina a partir d'ara serà "diagnosticar les de3ficiències democràtiques del municipi, sobretot a nivell de comunicació i transparència". El nou regidor diu que no dubte gens de l'equip de govern però al poble hi ha una manca absoluta d'informació i per això farem possible que es publicitin els plens perquè són públics i promocionarem la participació ciutadana.

En qualsevol cas, Josep Cruz diu que té un sentiment agradolç perquè el partit ha patit una crisi institucional del grup municipal molt dura i llarga en el temps "que ens ha fet mal", però també està satisfet perquè per fi es pot redreçar una situació que segur que ser5viran per canviar les coses. Josep Cruz, que també és soci de l'ANC, bastoner i membre de l'Associació Cultural Vallgorguina, tot i que encara no és oficial, es perfila i es postula com el candidat a l'alcaldia a les eleccions del maig de 2015.

Per la seva banda, l'alcalde de Vallgorguina, Joan Mora (CiU), reconeix que a l'Ajuntament es vivia una situació estranya perquè no semblava que pogués ser posssible que ningú de la llista volgués entrar a fer de regidor. per aquest motiu, el seu grup que disposa d'una molt còmoda majoria va votar la proposta a favor amb l'afegitó d'imperatiu legal "no ho acabem de veure clar que una persona que no formi part de la llista pugui entrar a formar part d'un grup municipal". En qualsevol cas, Mora diu que està satisfet que el plenari s'hagi normalitzat.
Arxivat a