El doble Tast de Llibres amb Jordi Panyella, Martí Pey i Michel Butor clou el Sant Jordi 2014

La Biblioteca l'Escorxador ha organitzat la presentació dels llibres Salvador Puig Antich, cas obert i Petit Musée de l'Horizontale

Redacció
28 d'abril del 2014
Jordi Panyella, autor del llibre i Antoni Bueno, Biblioteca l'escorxador. Foto: Jordi Purtí

El doble Tast de Llibres organitzat per la Biblioteca l'Escorxador de sant Celoni, amb la col·laboració de les llibreries locals Alguer Set i Els Quatre Gats, ha servit per posar punt i final a la programació de Sant Jordi 2014, el passat dissabte 26 d'abril. La cloenda s'ha fet amb la presentació de dos llibres; per una banda Salvador Puig Antich, cas obert de Jordi Panyella i per l'altra banda Petit Musée de l'Horizontale de Martí Pey i Michel Butor. Una i altra presentació van comptar amb la presència dels seus autors.

Salvador Puig Antich cas obert (Angle editorial) és considerat el llibre definitiu sobre el cas Puig Antich, executat ara fa quaranta anys. Alguns dels testimonis trenquen el silenci per primer cop. Noves proves clamen reobrir el cas, denegat ja dos cops pel Tribunal Suprem. L'autor, el periodista Jordi Panyella, ha investigat el cas de l'execució de Puig Antich, produïda el 2 de març de 1974 en condicions judicials molt manipulades. L'activista, membre del Movimiento Ibérico de Liberación (MIL), va ser jutjat per la mort del subinspector de la Brigada Político Social, Francisco Anguas Barragán. Segons recull l'obra de Panyella, Puig Antich no va tenir accés al més elemental dret de defensa i la justícia militar va permetre a la policia franquista alterar el contingut del sumari fent desaparèixer proves de càrrec que exculpaven l'acusat. L'execució va ser una de les últimes de la dictadura franquista i va provocar un gran allau de rebuig nacional i internacional.

Petit Musée de l'Horitzontale
L'oportunitat de tenir a Sant Celoni la presència de l'escriptor francés com Michel Butor no passa sempre. El llibre Petit Musée de l'Horizontale és fruit de la col·laboració amb l'artista de Campins, Martí Pey. Com diu l'artista baixmontsenyencs, les seves col·laboracions es produeixen en dues direccions: O bé, Martí Pey li proposa escriure  sobre una determinada obra seva, que ha endegat pensant que ell n'escriuria el text, o bé l'artista de Campins es dedica a interpretar alguns dels seus poemes ja escrits i publicats, "de manera que a vegades, a ell, no li toca fer gairebé res ―numerar i signar els exemplars que hem decidit editar. E altres ocasions es veu obligat a composar un text “ad hoc”, com ho fa amb multitud d'altres artistes".

L'acte també va servir per presentar una mostra d'altres obres fetes conjuntament entre Pey i Butor. Com a complements es va passar la projecció de la pel·lícula Butor-Pey , feta pel realitzador francès Jacques de Chavigny, i l'audició de la música de Xavier de Palau que forma part de l'obra conjunta Sobre l'estor japonès .

Per Martí Pey, Michel Butor és una llegenda viva de la literatura francesa. Darrerament ha refusat ser nomenat Acadèmic de la Llengua per "no haver de traginar l'espasa i menys haver d'abillar-se l'uniforme carregat de brocats, ell, que sempre vesteix les granotes confeccionades per la seva dona". Però ha refusat el Gran Premi de Literatura de l'Acadèmia Francesa pel conjunt de la seva obra. Aquesta està publicada en dotze volums de 1.200 pàgines cadascun. Amb els artistes ha fet prop de 2.400 obres de petit tiratge. El darrer que va signar amb Martí Pey, correspon al número 2.319 del seu catàleg "À l'Écart" (Al Marge) .

Martí Pey i Michel Butor Foto: Jordi Purtí
 

Arxivat a