Santi Vidal: "La futura República Catalana tindrà jutjats de proximitat"

El jutge de l'Audiència de Barcelona ha assegurat en un acte celebrat a Sant Esteve de Palautordera que el 9 de Novembre hi haurà consulta

Jordi Purtí
06 d'abril del 2014
Santi Vidal a Sant Esteve de Palautordera Foto: Jordi Purtí

El Teatre Municipal Pare Casal de Sant Esteve de Palautordera s'ha emplenat a vessar aquest divendres per seguir l'acte "Una justícia digna pel nou Estat català", organitzat per l'ANC Palautordera i amb Santi Vidal, jutge de l'Audiència de Barcelona, com a conferenciant. Proveir de jutjats de proximitat als municipis catalans i aplicar la LLei de Terminis en què els casos s'hauran de resoldre com a màxim en sis mesos, més tres mesos d'apel·lació i altres tres del Tribunal Suprem, va ser alguna de les idees que el jutge favorable al procés català va deixar caure en el decurs de la conferència.

En aquest sentit,  també va dir que, en cas d'incompliment, els jutges hauran d'explicar-ho amb molt convenciment ja que, si les explicacions no són satisfactròries seran multats i hauran de fer-se càrrec de les conseqüències que se'n puguin derivar pels afectats. Seguint amb el funcionament jurídic de Catalunya considera que de cap manera el tribunal Constitucional "de la futura República Catalana" no ha de ser una còpia del Tribunal Constitucional espanyol "que és més un tribunal polític en el qual més d ela meitat dels jutges són militants o han militat en algun dels partits majoritaris".

Vidal, a més, va assegurar qu eel proper 9 de Novembre "els catalans votarem". Renoneix que sap què és el que és votarà perquè encara han de passar moltes coses i el que és segur és que una vegada passades les eleccions europees s'intensificaran les reunions "que ja hi ha entre els governs espanyol i català". Vaticina que sa'intensificaran d'una manera clara a partir del 12 de setembre i fins i tot aventura que entre el 15 i el 20 d'octubre, quan el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publiqui el decret de la consulta, el president Mariano Rajoy "oferirà el finançament assimètric per Catalunya". A partir d'aquí el jutge de l'Audiència de Barcelona diu que potser hi haurà la suspensió del decret de consulta "però fins i tot així s'haurà de negociar".

Tribunal Internacional de Justícia

Públic assistent a l'acte organitzat per l'ANC Palautordera Foto: Jordi Purtí 

Santi Vidal  recorda que des de l'any 1900 fins ara moltíssims estats han aconseguit la seva independència i, en canvi, sembla que Catalunya hagi inventat una cosa nova. Això ha estat possible "perquè dels estats que procedien han reconegut, com ara sembla que fa Angleterra amb Escòcia, el dret que tenen els ciutadans a tenir la última paraula". Vidal s'ampara en el Tribunal Internacional de Justícia que el 22 de juliol de 2010 va sentenciar que "declarem que no existeix en dret internacional que cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d'independència".

La sentència també diu que en cap societat democràtica, a diferència d'una dictadura, no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta que ho modifica quan considera necessari la legalitat. Per això, Santi Vidal diu que aquesta sentència serà la clau de volta per superar el pressumpte l'atzucac en el que ens vol posar l'Estat espanyol.