El ball de Gitanes al Baix Montseny recorda el coreògraf Joan Serra

Les places de Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni, Llinars del Vallès i Santa Maria de palautordera plenes a vessar

Redacció
05 de març del 2014
Ball de Gitanes a sant Esteve de Palautordera. Foto: Joan Parera

El record del coreògraf Joan Serra, mort el juliol de 2013, ha estat ben present en el ball de gitanes d'enguany, sobretot a Sant Esteve de Palautordera, on vivia i on fa tranta-cinc anys va recuperar aquesta tradició tant arrelada al Baix Montseny. També van tenir-hi un record especial les collesdel Ferro de Sant Celoni i Giola de Llinars del Vallès, amb les quals hi tenia una relació molt estreta.

En aquests tres municipis a l'inici de l'espectacle van llegir un escrit que diu "Ballem a la panxa de la mare, / Ballem als braços del pare, / Ballem caminant amb un amic, / Ballem a la festa del poble..." i que a Sant Esteve de Palautordera va comptar amb el romacer Jaume Arnella, que va posar-hi la música en directe. Un significat molt especial ja que Serra i Arnella van crear aquest ball l'any 2009. A més, les velles van llençar clavells al cel en record a Joan Serra. També van saltar a la plaça una trentena d'antics balladors per homenatjar el coreògraf desaperegut.

Més de 400 persones salten a la plaça de Sant Celoni

Ball de Gitanes a Sant Celoni Foto: Oscar Aldama   Ball de Gitanes a Sant Celoni Foto: Oscar Aldama

I com ja és tradicional, a Sant Celoni la plaça es va fer del tot petita per veure el ball de gitanes amb més de 400 persones entre balladors, diablots i músics que van fer gaudir novament a un públic totalment entregat. Dos antics balladors, Lluís Deumal i Teresa Jo van ser la parella d'honor convidada. 146 balladors de la Colla del Filferro i 197 de la Colla del Ferro van protagonitzar un any més una de les festes més populars i viscudes del municipi que, al crit de Ferro!!!, fan vibrar a tots els assistents.

La plaça dels Països Catalans de Llinars s'omple

Concentrats a la plaça de Damià Mateu per començar la cercavila que els va conduir cap a la plaça de Santa Maria i a la Plaça de l'Església, fins arribar a la plaça dels Països Catalans on es va fer la ballada, acompanyats del grup Os Pedrer. Un cop la comparsa ha arribat a la plaça, el capità de cavall és l’encarregat de llegir el parlament davant l’alcalde. Després els diablots de la Piula surten a la plaça i el vell i la vella fan riure el públic amb la parida. És el moment que els balladors entren a la plaça amb el galop d’entrada, i ballen la part de tres, el xotis, la catxutxa, la jota, la polca de Llinars, les corrandes i la polca de Sant Celoni.

Homenatge a Dolors Bassa a Santa Maria de Palautordera

Ball de Gitanes a Santa Maria de Palautordera. Foto: Jordi Purtí 

A Santa Maria de Palautordera la colla de Gitames Cancell del Montseny mioca a mica va consolidant la tradició. Enguany ja han saltat a la plaça 30 parelles entre grans i petits i tota la comitiva de personatges com el Capità de Cavalls, els Diablots i les velles. La ballada d'enguany, la quarta des de la recuperació, també va fer un homenatge pòstum a Dolors Bassa, una de les pewrsones que més ha fet pel ball de Gitanes al municipi.

I una vegada recuperat el ball d'orígens ancestrals, per l'any vinent ja han avançat que volen recuperar una antiga tradició ja que a Santa Maria de Palautordera el dia de Dijous Gras  el ballador era convidat a dinar a casa de la balladora.