L'arribada d'un inspector a la policia local de Sant Celoni és imminent

El ple ha donat llum versa amb els vots de PSC, CIU i CUP i l'abstenció d'ICV-EUiA a la modificació dels llocs de treball de l'Ajuntament

Redacció
28 de febrer del 2014
Ple de l'Ajuntament de Sant Celoni aquesta nit passada. Foto: Jordi Purtí

L'Ajuntament de Sant celoni ha fet un pas més per mirar de solucionar la problemàtica de la policia local. En el ple celebrat aquesta nit passada s'ha aprovat, amb els vots favorables del PSC, CiU i la CUP i l'abstenció d'ICV, modificar la relació dels llocs de treball del consistori celoní, fet que va estretament lligat amb l'arribada imminent d'un inspector amb el mandat exprés de posar ordre a la situació actual i a implementar un nou model policial molt basat en la proximitat. Un tercer aspecte te relació amb la remodelació de l'edifici de la comissaria.

Actualment, la imatge de la policia local de Sant Celoni públicament és deteriorada, sobretot pel fet que dos agents van denunciar companys seus acusant-los de consumir pressumptament alcohol en hores de servei i també per la desaparició de la pròpia comissaria d'alguns grams de droga decomissada.

La comissió de seguiment creada arran d'aquests fets també ha servit perquè els diferents grups polítics hagin estat treballant els darrers mesos per aplicar aquestes mesures de millora basant-se en una auditoria que ja va fer la Subdirecció general de policia l'any 2009. El primer pas ha estat donar llum verda a l'arribada d'aquest inspector que volgudament no té lligams amb Sant Celoni i se'l contracte en comissió de serveis per un any, més un altre de prorrogable i en aquest temps haurà de gestionar l'organització del funcionament, tal com explica l'alcalde, Joan Castaño.

La proposta ha tingut el vistiplau de CiU i més quan en el seu mandat és quan es va demanar als mossos d'esquadra que fessin l'auditoria que ara serveix per posar ordre al cos. Tot i així, el cap de llista de la coalició nacionalista, Francesc Deulofeu, demana al PSC un manament polític clar per part de l'alcalde com a màxim responsable perquè el projecte tiri endavant. CiU vol implicació política perquè consideren que posar al capdavant una persona nova "no és garantia de cap resultat per si sol. Entenem que és un pas endavant important, però no definitiu". Deulofeu també espera de l'equip de govern que "a partir d'ara la dinàmica informativa canviï, perquè ens preocupa que s'intenti amagar alguns fets  com ha semblat alguna vegada".

Remodelar i reorientar

Des de la CUP hi ha el convenciment que ara és el moment de canviar la dinàmica de la policia però lamenten que s'hagi hagut d'esperar cinc anys a aplicar una proposta com la dse posar un inspector al capdavant "malgrat que l'auditoria de l'any 2009 ja ho deia amb lletres ben grans. En tot aquest temps hem hagut d'esperar el pas de dos alcaldes i tres regidors de seguretat ciutadana i es va deixar perdre l'ocasió". La CUP també demana una calendarització de les tasques que farà en els primers mesos l'inspector i quines accions farà l'equip de govern a nivell polític amb les deficiències que es detectin. A banda, la CUP, té el seu propi projecte de policia que aviat té la intenció de presentar públicament. Un model que té com a eixos principals la prevenció i la protecció social, la importaància de la participació ciutadana en tot aquest procés i l'eficiència policial coordinada amb els mossos d'esquadra.

Falta d'estructuració dels objectius

Carmen Montes, regidora d'ICV-EUiA, ha optat per l'abstenció perquè al seu entendre hi ha dubtes que basar el canvi de la policia local en la remodelació de l'edifici i la incorporació d'un inspector forani que no coneix la situació real no és suficient. També és crítica pel fet qu8e s'ha començat a moure tot quan els problemes s'han conegut públicament i no pas abans. Per Montes les línies estratègiques del Pla director considera que estan ben enfocades encara que de moment només es basi en dos punts, però continua posant en dubte que es pugui solucionar fàcilment si no hi ha una veritable voluntat política, perquè dirigir trenta persones no és fàcil. També hi veu altres problemàtiques com la complexitat del comitè d'empresa i la nova situació que genera la incorpora d'una nova persona dintre de la plantilla de l'Ajuntament. Carmen Montes a més és de l'opinió que cal una estructuració dels objectius més clara.

Arxivat a