Aprovada la llei que permet obrir 10 festius l'any

CiU, ERC, ICV-EUiA i el PSC hi voten a favor

Q.S./Naciódigital.cat
12 de febrer del 2014
El ple ha aprovat avui la llei d'horaris comercials que permet l'obertura de deu festius l'any. La llei promoguda per CiU i ERC, i que ha comptat, a més, amb els vots favorables del PSC i d'ICV-EUiA, en total 100 vots. El PPC i la CUP hi han votat en contra, i C's s'ha abstingut.  

Preservar el model català de comerç
 
La llei d'horaris comercials, dividida en tres títols, vol "preservar el model comercial català".  El títol primer regula els horaris comercials, fixa els establiments que restaran exclosos del règim general, entre els quals els dels municipis turístics, i tipifica les infraccions en la matèria i les sancions aplicables; el segon estableix les característiques dels establiments dedicats a la venda d'excedents i 'outlets' i les de les vendes en rebaixes, i el tercer modifica un decret legislatiu sobre comerç interior.

Deu festius 
 
A la votació final, la llei ha incorporat les esmenes presentades per CiU i ERC arran del dictamen que va emetre el Consell de Garanties Estutàries (CGE), sol·licitat pel PPC, i que trobava contraris a la constitució espanyola el nombre de dies festius d'obertura, que fixava inicialment en vuit. Així, finalment es preveu que els comerços puguin obrir deu dies festius l'any, dos dels quals els fixaran els ajuntaments per al seu àmbit municipal. Les esmenes de C's subsegüents al dictamen del CGE i les esmenes reservades pel PPC han estat rebutjades.