Intervenen uns 300 exemplars d'espècies de fauna exòtica invasora al Vallès Oriental

El cos d'Agents Rurals ha inspeccionat durant els últims mesos comerços de fauna i nuclis zoològics

Redacció
28 de gener del 2014
Un exemplar de tórtora grisa intervinguda. Foto: Generalitat

La conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat ha intervingut a la demarcació de Barcelona 355 animals d'espècies exòtiques invasores que haurien estat un perill per als ecosistemes catalans en cas de ser alliberats, segons ha informat el departament en un comunicat. La majoria d’aquesta mamífers, rèptils, ocells i peixos, gairebé uns 300, han estat intervinguts al Vallès Oriental. Concretament, a la nostra comarca s’han trobat tortugues d’orelles grogues, tortugues pintades, algun múnia roig (un petit ocell), becs de corall (també és un ocell molt petit) i gambúsies (peixos d’aigua dolça americans).

El cos d'Agents Rurals de l'Àrea Regional de Barcelona va inspeccionar 294 comerços de fauna i nuclis zoològics l'últim trimestre del 2013 amb la finalitat de conscienciar el sector i retirar els exemplars prohibits per a la venda. Els animals van ser traslladats al Centre de Fauna Salvatge de Torreferussa (Barcelona), alguns dels quals van haver de ser sacrificats, mentre que d'altres es van destinar a finalitats educatives.

El departament adverteix que les espècies exòtiques invasores constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat del món, fet que s'agreuja en ecosistemes vulnerables com les aigües continentals o les illes. Durant els últims anys ha crescut el nombre d'espècies exòtiques que es poden adquirir legalment a establiments, tot i que les autoritats ho desaconsellen perquè requereixen atencions més complexes que els animals autòctons. Malgrat que el seu comerç està permès per la normativa vigent, no és gens recomanable la tinença d'aquestes espècies, atès que els requeriments d'allotjament, de nutrició, de sanitat, d'enriquiment ambiental i d'estructura social són molt complexos.