Serveis municipals en perill

Municipis i sindicats llancen una campanya contra la «involució» de la reforma local impulsada pel PP

Europa Press
24 de gener del 2014
ontsPresentació de la campanya, aquest dijous al matí. Foto: Europa Press

L'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), CCOO i UGT s'han unit per impulsar la campanya Serveis municipals en perill per reformes del govern espanyol, que vol alertar de la "involució" que suposarà la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que impulsa l’executiu de Rajoy. Ho han explicat aquest dijous en una roda de premsa a Barcelona el president de l'ACM, Miquel Buch; el de la FMC, Xavier Amor; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el d'UGT, Josep Maria Àlvarez.

La campanya, que arribarà al Baix Montseny, compta amb 500 cartells, 50.000 tríptics, una web i perfils en xarxes socials, i pretén desmentir les "falsedats" que explica l'Estat, que justifica la reforma per l'estabilitat financera i l'eliminació de duplicitats. Buch ha defensat que la majoria d'ajuntaments han tancat en positiu, i ha criticat que gran part de l'endeutament prové de l'Estat. "No gastem més que no tenim, i pretenen que deixem de prestar serveis", ha apuntat Buch, que avisa que la reforma suposarà una retallada de drets socials, perjudicarà als més vulnerables i crearà municipis de primera i de segona.

Un cop d'estat
El màxim responsable de la FMC, Xavier Amor, ha qualificat la llei del PP de "cop d'estat amb guant blanc al municipalisme", i ha dit que és l'atac més greu i directe de la història als ajuntaments i indica un canvi de model cap a la privatització dels serveis socials. Segons Amor, la reforma local demostra menyspreu cap als ens locals, és una oportunitat perduda que no dóna solucions perquè no afronta el finançament local, és de difícil aplicació i relega serveis a administracions de segon grau, el que "allunya el ciutadà".

Segons els dos dirigents municipalistes, la reforma (en vigor des de l'1 de gener, i que el Govern no vol aplicar perquè denuncia que vulnera competències fixades en l’Estatut) afecta especialment els ajuntaments amb problemes econòmics. "Si podem connectar amb la ciutadania, podrem retirar aquesta llei", ha dit Buch, que no descarta mobilitzacions.

Destrucció de milers de llocs de treball
Per la seva banda, els sindicats han pronosticat que si s’aplica la reforma local del PP es destruiran de 30.000 a 50.000 llocs de treball públics directes i indirectes a Catalunya, i al voltant de 300.00 en el conjunt de l'Estat, segons els càlculs de CCOO. Per a Àlvarez (UGT), aquesta llei priva als ajuntaments de prestar els serveis socials de proximitat que els ciutadans necessiten, i Gallego (CCOO) ha apuntat que és una norma "marcadament ideològica que es fa al marge dels problemes de la ciutadania", cada vegada més afectada per la desigualtat, l'atur i l'empobriment democràtic.