Arbúcies inaugura una exposició sobre el Combat de 1714

Al Museu Etnològic del Montseny s’hi poden trobar documents, gràfics i informació sobre la Guerra de Successió i el Combat d’Arbúcies

Redacció
18 de gener del 2014
Inauguració exposició Combat d'Arbúcies 1714 Foto: DBM

Els actes programats per la commemoració del Combat d’Arbúcies es van succeint a aquesta vila situada a la vall del Montseny. Avui s’ha inaugurat una exposició al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, on s’expliquen els fets del combat i les conseqüències que se’n van derivar.  Els actes continuaran demà amb una recreació històrica del combat, amb més de 100 figurants borbònics, miquelets i sometents que a la tarda d’avui ja han fet la seva entrada al poble i s’han instal·lat als seus campaments.

El passat dimarts dia 14 es va fer una marxa d’atxes (ciris típics del poble) amb la participació d’un grup de Miquelets vestits d’època, que va concloure a la Plaça de la Vila on es va fer un ple municipal de suport al lluitadors que van morir en aquell combat i es va llegir un manifest unitari.

“És el moment de retre un homenatge a totes aquelles persones que van lluitar i, en molts casos, deixar la seva vida per la defensa del nostre territori  i de Catalunya”, va assenyalar Pere Garriga, alcalde d’Arbúcies, en l’acte inaugural. “Vull donar les gràcies a totes les persones que al llarg del anys han anat treballant per recopilar dades que acreditessin la veracitat històrica del Combat d’Arbúcies. I també, a tots aquells que ara mateix estan col·laborant amb la Comissió organitzadora dels actes del combat per fer possible que això tingui el ressò necessari. Tots plegats lluitem per situar el nostre poble al lloc que li correspon en la Guerra de Successió de 1714 i perquè Catalunya pugui ser un país independent”.

El 14 de gener de 1714, els sometents d’Arbúcies, Viladrau, Espinelves i Sant Hilari varen aconseguir una victòria sobre les tropes borbòniques que desplaçaven dos batallons, amb 800 soldats i 150 cavalls, d’Hostalric cap a Vic. Gairebé tots els soldats borbònics van morir. Però l’1 d’abril d’aquell mateix any, un exèrcit de 5.000 homes va tornar a Arbúcies i va cremar i arrasar el poble. Només l’església va restar intacta.

A l’exposició si poden trobar roll-ups sobre el Combat d’Arbúcies i sobre alguns dels personatges que en van ser protagonistes. Així com també, una pistola de l’època, documents originals de 1714 i estudis amb mapes i gràfics dels llocs on es van desenvolupar els fets. Tot molt ben contextualitzat en la Guerra de Successió i els esdeveniments d’aquell  1714.
Arxivat a