2013, un any per anar fent via

Els esforços per sortir de la crisi, les protestes socials i els noms propis arguments informatius d'un any marcat pels nous anhels del sobiranisme català que ha posat les bases per un 2014 decisiu

per NacióBaixMontseny , Baix Montseny, 1 de gener de 2014 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Baix Montseny també es manifesta a favor de la independència de Catalunya Foto: Jordi Purtí

S'ha acabat l'any 2013, un any que ha continuat dedicant esforços per sortir de la crisi econòmica i les administracions, i d'una manera molt especial els ajuntaments, han hagut d'intensificar els serveis socials per donar suport a les famílies i persones amb dificultats econòmiques. Tot i així, el Baix Montseny passa la clau al 2013 amb 181 persones menys apuntades a les llistes  del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), encara que no necessàriament vulgui dir que són persones que han trobat feina.


L'any 2013 també s'ha caracteritzat, però d'una manera molt destacada, pel sobiranisme que mica a mica ha anat creixent. Les estelades continuen als balcons, les mocions als ajuntaments per adherir-se al Pacte Nacional al Dret a Decidir o la Sobirania Fiscal. Sens dubte, però, l'any que acabem de passar va estar marcat sobiranament per la Via Catalana de l'11 de Setembre i la data i la pregunta per la Consulta el 9 de novembre d'aquest any 2014.

A banda d'aquests dos grans eixos el Baix Montyseny ha estat marcat per altres fets noticiables que també han tingut un contingut social pels veïns del territori.


Gener: El TAV travessa el Baix Montseny

Tren d'Alta Velocitat Foto: Ramon Arabia


Després d'anys d'obres i de trinxar el territori, per fi el 8 de gener es va posar en marxa de manera oficial la línia d'alta velocitat Barcelona- Girona-Figueras , travessant bona part dels municipis del Baix Montseny. En aquesta imatge un tren passa pel Pla de Can Sala, Can Pagà i Can Batalla dintre del terme municipal de Santa Maria de Palautordera.

El mes de gener també va ser notícia perquè un Grup d'Escriptors del Baix Montseny (GEM) es van unir per posar en marxa un projecte Verkami per poder editar un llibre. Aquest va ser l'embrió de l'Associació que acaben de formar. El primer mes de l'any passat també es va caracteritzar per la celebració a molts municipis baixmontsenyencs de la Declaració de Sobirania que el 23 de gener va fer el Parlament de Catalunya.

Febrer: El Baix Montseny signa un conveni per ajudar les famílies vulnerables de desnonament

Moment de la signatura Foto: Aj. de Sant Celoni

A l'Ajuntament de Sant Celoni el mes de febrer es va signar un conveni amb el col·legi de Procuradors de Barcelona per ajudar les famílies vulnerables de desnonament. Aquest era el tercer municipi que signava un conveni d´aquest tipus. A través de l´Oficina d´Habitatge del Baix Montseny aquest servei s'estén als municipis de Llinars del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Campins, Fogars de Montclús, Gualba, Montseny, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Vallgorguina, i Vilalba Sasserra.

En qualsevol cas el mes va començar a Sant Celoni amb els 7 regidors del PSC , juntament amb els 7 de CiU, 2 de la CUP i 1 d'ICV-EUiA aprovant per unanimitat la moció presentada pel Grup Municipal de CiU referent a la Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya aprovada el passat 23 de gener al Parlament de Catalunya. Tanmateix va ser noticiable que els amenaçats tritons del Montseny s'instal·len al Zoo de Barcelona.

Març: Jordi Cuminal: "Em satisfà poder treballar per la independència de Catalunya"

Jordi Cuminal Foto: Gencat

Definitivament, el celoní Jordi Cuminal seguirà ocupant el càrrec de director general de Comunicació del Govern de la Generalitat, després d'haver-se cumplimentat el formalisme del nomenament el passat 26 de febrer. En els dos anys que va durar la legislatura anterior ja havia ocupat aquest càrrec.

La feina de Cuminal està vinculada a coordinar tots els departaments de comunicació de la Generalitat, les set delegacions territorials del Govern, el Diari Oficial de la Generalitat i l'Oficina del Portaveu del Govern, a més de les relacions amb els mitjans de comunicació.

Altres fets noticiables van ser l'acte que va fer Àngel Colom per explicar als nous catalans de Breda les claus del procés sobiranista i la confirmació que el Baix Montseny és una terra de dolços i bons pastissers .

Abril: Un edifici innovador a Llinars del Vallès

Inauguració Ca2d a Llinars del Vallès Foto: DBM  

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va inaugurat a Llinars del Vallès l' innovador edifici Ca2d , desenvolupat per l'empresa catalana Arquima i el despatx d'arquitectura Francesc Guardia i Riera. Es tracta del primer prototip a escala real ideat amb aquest sistema modular de fusta, el desenvolupament del qual ha comptat amb el suport d'ACC1Ó, l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana. L'edifici consta de tres plantes i té 200 metres quadrats de superfície.

A més vàrem poder llegir que la PAH d'Arbúcies va portar als jutjats els escrits de suspensió de les execucions hipotecàries i que la Universitat Autònoima va suspendre els webs municipals .

Maig: Contra l'atur i la precarietat

Manifestació 1 de maig al Baix Montseny Foto: Jordi Purtí

Amb el lema Volem una feina digna!, l'1 de maig prop de 120 persones de diferents moviments socials del Baix Montseny es van manifestar des de Sant Esteve de Palautordera fins a Sant Celoni reivindicant els drets socials i denunciar els principals problemes que afecten la societat , com la manca de treball.

El maig va estar marcat per la mort del celoní Sergi Subirà , ofegat a Calella, mentre entrenava la V Half Challenger Barcelona i perquè també a Sant Celoni se segueix apostant per la poesia de qualitat .

Juny: El Baix Montseny encèn la flama de la llibertat

Símbol de resistència pacífica Foto: Jordi Purtí

La plaça de la Vila de Sant Celoni es va convertir el 14 de juny en una gran estelada de 3.000 espelmes gràcies a la iniciativa de diverses assemblees territorials de l'ANC del Baix Montseny com les de Campins, Fogars de Montclús, Sant Celoni, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera i Vallgorguina, l'ANJI del Vallès Oriental i Òmnium Cultural del Baix Montseny.


El mes de juny va començar amb una jornada d'alt nivell de divulgació científia sobre el món forestal a Sant Celoni amb la participació de persones com Martí Boada, Xavier Alfaras, Antoni Trasobares, Jordi Bartrolí, Jorge Wagensberg, Glòria Dominguez, Arnau Queralt, i Rossend Castelló.

A més, el ple municipal de Sant Pere de Vilamajor va aprovar, arrel de la proposta de l'ANC de Vilamajor, e incloure una partida amb un import amb un fort component simbòlic pels catalans de 1.714 euros al pressupost municipal d'enguany per a promoure despeses o actuacions de conscienciació a favor de la realització de la Consulta Popular "perquè els ciutadans de Catalunya puguem decidir lliurement el nostre futur".

La notícia dolça va arribar d'una pastisseria de Sant Celoni amb la fal·lera dels crònuts , una pasta entre el croissant i el donut que es va estar de moda, gràcies a un pastisser dels Estats Units.

Juliol:
El PopArb tanca dos dies de festival amb més de 5.000 persones

PopArb a Arbúcies Foto: Ernest Aymerich

El PopArb d'Arbúcies va tornar a omplir tots els escenaris on s'hi van fer els concerts. Més de 5.000 persones van poderr gaudir d'aquest festival que ja és un clàssic al Baix Montseny.

Un altre festival, el Rebrot que organitza Arran va aterrar per primera vegada a Sant Celoni. El mes de juliol també es va caracteritzar per la mort del ballarí i coreògraf de Sant Esteve de Palautordera, Joan Serra .

Agost: Tanca Can Fabes, el restaurant tres estrelles de Sant Celoni

Can Fabes ha tancat portes Foto: Jordi Purtí

Ja s'havia anunciat amb antel·lació. La família Santamaria - Serra va decidir que el dia 31 d’agost Can Fabes tancava porte s. En una carta penjada al web del restaurant deien que abans de tancar-les, volien agrair tothom qui els ha fet costat al llarg de tots aquests anys, "treballant amb nosaltres a la cuina i a la sala, o bé com a clients i amics. A tots vosaltres us devem una etapa meravellosa que avui toca a la seva fi".

Amb tot, el mes d'agost va començar amb una altra demostració de gastronomia baixmontsenyenca amb la 14a Mostra de Cuina de Sant Esteve de Palautordera . També va ser notiociable l'ensurt que es van endur els veïs de Riells i Viabrea amb la pitó albina que es va escapar d'una casa d'ocupes i que finalment va ser morta per una màquina desbrossadora. Precisament aquest municipi, juntament amb Breda i Arbúcies s'han integrat a la Reserva de la Biosfera del Montseny .

Setembre: El Baix Montseny fa història amb la Via Catalana

El Baix Montseny amb la Via Catalana Foto: Jordi Purtí

A Llers, Maçanet de la Selva, Arenys de Mar, terres de l'Ebre, Bàscara, Fornells de la Selva... milers de baixmontsenyencs vanm fer història participant a la Via Catalana cap a la independència , majoritàriament a les comarques gironines. Van tornar a casa amb la sensació d'haver pres part una vegada més a una manifestació històrica de l'Onze de Setembre reclamant la independència de Catalunya i convertir-se en un nou estat d'Europa.

Aquests milers de veïns dels disset municipis del Baix Montseny van respondre a la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i emplenat més de cinquanta autocars que els va trasportar als seus trams assignats ocupant uns quants dels 400 quilòmetres que separen El Pertús de Vinaròs, els dos extrem de la llarguíssima cadena humana que, segons dades oficials, podria haver estar formada per 1.600.000 persones.

El mes de setembre també ha estat notícia perquè l'Ajuntament d'Arbúcies va comunicar que s'havia localitzat centenars de documents de l'administració local al costat d'un contenidor d'escombraries del municipi. El cas és que entre aquesta documentaciódocumentació hi havia pancartes d'Esquerra així com cartells i altres elements que s'utilitzen habitualment en campanyes electorals. En el mateix lloc hi havia, també llençada fora dels contenidors, material d'aquesta formació política.

A Sant Celoni es va viure una vegada més una Festa Major de Senys i Negres que enguany va tenir un to més picant que en altres edicions i també a Sant Celoni va esclatar la crisi de la policia local que hores d'ara encara és per solucionar. Dos agents del cos van denunciar companys seus perquè diuen que beuen alcohol en hores de servei i vestits d'uniforme .

El dia 28 de setembre Vilalba Sasserra va inaugurar ajuntament amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas. En el seu discurs va dir que "Catalunya es vol emancipar" .

Octubre: Estudiants i professors contra la llei Wert

Manifestació contra la Llei Wert Foto: Jordi Purtí

La nova llei d'edició formulada pel govern del PP, amb el mninistre José Ignacio Wert al capdavant ha posat d'acord a tota la comunitat educativa per rebutjar-la i convocar diverses accions de protesta. Bona part dels estudiants de batxillerat dels centres públics del Baix Montseny van seguir la vaga general estatal que per als dies 22, 23 i 24 d'octubre va convocar el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans reclamant la retirada de la reforma "franquista" del PP (Lomce), retirada del decret de beques i l'increment de taxes, desacord amb les retallades de CiU i exigeixen la dimissió del ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert.

A més, una concentració de pares, alumnes i professors a la plaça de la Vila de Santa Maria de Palautordera i davant l'Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera va aplegar més d'un centenar de persones que va fer visualitzar al carrer la vaga d'ensenyament per protestar contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMQE).

Altres fronts informatius d'aquest mes d'octubre van centrar-se en què  l' Hospital de Sant Celoni és pioner en una tècnica per a la pròtesi de maluc. La intervenció de 1.000 plantes de marihuana i detenen tres persones al Baix Montseny. La celebració dels 30 anys d'agermanament entre Santa Maria de Palautordera i Arjona. També el pas endavant fet per l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor en exercir la sobirania fiscal i pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana.

Novembre: Santa Maria de Palautordera rep la visita de l'expresident Jordi Pujol

L'expresident Jordi Pujol, amb l'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena Foto: Jordi Purtí

"Si hi ha un tercer camí ja ens avisaran" , aquesta va ser una de les frases destacades que el dia de novembre al vespre l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va dir a l'Esplai de Santa Maria de Palautordera, on va presentar el seu llibre "El caminant davant el congost". Una frase que va servir per sintetitzar el fet que "actualment Catalunya i els catalans estem en un congost. Un estret en el qual recular ens enduria a la nostra extinció com a poble i seguir endavant és prou feixuc, però tampoc ens podem quedar al fons del congost".

Els noms propis han estat notícia destacada el mes de novembre. Primer el regidor del PSC de Sant Celoni, Manel Bueno, perquè ha estat cessat de les seves responsabilitats per un suposat entorpiment de la investigació oberta a la policia local d'aquest municipi. Tot i així, continua com a regidor perquè considera que ha estat víctima "d'una venjança" . Els també regidors Andreu Pujol (ERC-Breda) i Jordi Mas (CiU-Vallgorguina) són protagonistes perquè publiquen llibres. El primer Ministeri d'Incultura i el segon El dolmen de Vallgorguina . L'altre nom propi d'aquest mes de novembre va ser Tortell Poltrona que li van concedir el Premio Nacional de Circo 2013 .

I a Sant Celoni una placa torna a recordar les víctimes de la Guerra Civil .

Desembre: La nova escola Soler de Vilardell més a prop

Algunes de les reivindicacions de l'AMPA de l'Escola Soler de Vilardell Foto: Jordi Purtí  

L'Ajuntament de Sant Celoni i el departament d’Ensenyament han signat un protocol que estableix que la Generalitat construirà el nou edifici de l’escola Soler de Vilardell i un edifici a l’Institut Baix Montseny per als tallers de formació professional i a canvi l’Ajuntament aportarà 1,5 milions d’euros.  Des del departament d’Ensenyament ja s’ha iniciat la contractació per a la redacció dels dos projectes executius i la previsió és que s’iniciïn les obres a finals de l’any 2014 per tal que es disposi d’ambdós edificis el curs 2015-2016. L’aportació econòmica per part de l’Ajuntament representa aproximadament un 30% del cost total de les obres.

I és que aquest darrer mes de l'any 2013 ha estat molt reivindicatiu. A Arbúcies l'Associació de jubilats han dit prou i protesten contra les retallades sanitàries . Els ajuntaments del Baix Montseny rebutgen la reforma local del PP . L'Assemblea Territorial dee Sant Celoni i Òmnium Cultural continuen reclamant l'estelada a la rotonda de la Porta Ponent i diuen que ja es faran càrrec del cost de la bandera. També a Sant Celoni la instructora que porta el cas de la crisi de la policia local comença a cridar els afectats per declarar. A Arbúcies hi ha picabaralla dialèctica i de comunicats per les festes locals entre el govern municipal d' Entesa i el grup municipal d' ERC a l'oposició.

Finalment, el patrimoni immateria l del Montseny reconegut per la UNESCO.

 

Participació