Rafael Coto: "Ja és hora que se sàpiga la veritat del que passa a la policia local de Sant Celoni"

El caporal en excedència que ha provocat el cessament del regidor Manel Bueno, assegura que és cert que hi ha agents que beuen alcohol en hores de servei

per Jordi Purtí, Sant Celoni | 27 de desembre de 2013 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rafael Coto Foto: Jordi Purtí

El run-run de la crisi de la policia local de Sant Celoni és lluny d'acabar-se. Rafael Coto, caporal en excedència que va aportar tota la documentació que va suposar el cessament del regidor Manel Bueno, ha anunciat que es presentarà en el pròxim ple que se celebri a l'Ajuntament de Sant Celoni per explicar-ne públicament els detalls. En aquest sentit ha avançat a BaixMontseny.info que ha pres aquesta decisió per defensar-se del que ell considera "mentides que s'estan dient en tot aquest procés. Ja és hora que se sàpiga la veritat del que està passant a la policia local de Sant Celoni". Coto assegura que va aportar la documentació perquè calen solucions urgents i no és veritat que sigui "una venjança", tal com va manifestar el regidor cessat.


Cal recordar que Rafael Coto fa un any i mig va ser expedientat per haver creat una empresa dedicada a la representació i assessorament d'artistes i jugadors de futbol de primer nivell. Manel Bueno, llavors regidor de Serveis Generals de l'Ajuntament de Sant Celoni, va ser qui ho va posar en coneixement de l'alcalde "ja que podria suposar una infracció a la llei de Policies Locals de Catalunya per incompatibilitats". Finalment, Coto va ser sancionat amb tres mesos i un dia de sou i feina.

El caporal en excedència des del dia 2 de març de 2013, tot i reconèixer el seu error, diu que va acatar la sanció però es va indignar perquè "havia avisat de la creació de l'empresa als seus superiors jeràrquics als quals els havia demanat consell en quin tipus de permisos podia demanar davant l'oportunitat que estava tenint en una altra branca laboral". En qualsevol cas, considera que la la seva sanció va ser "amb finalitats oposades a la creació d'una societat mercantil i sí per apartar-lo a poder-se presentar a una possible plaça d'inspector que es volia convocar". Coto diu en un informe que forma part de l'expedient informatiu que "els que van utilitzar la meva situació per sancionar-me són els mateixos que beuen vestits d'uniforme". En aquest sentit recorda que fa sis anys va haver d'enfrontar-s'hi per aconseguir que es retiressin les begudes alcohòliques de la màquina de la comissaria "perquè vulnerava la Llei de Policies Locals de Catalunya".


La gravació que ho desencadena tot

Rafael Coto no s'amaga que en una de les visites que el regidor Manel Bueno va fer a casa seva va enregistrar la conversa, concretament el dia 28 d'octubre d'aquest any 2013. Diu que és una acció legítima d'acord amb la doctrina del Tribunal Constitucional "és legal gravar qualsevol conversa si la persona que grava participa o intervé en la mateixa". Segons Coto, en aquest cas, es considera que la prova s'ha obtingut legalment i, per tant, podria aportar-se, fins i tot, a qualsevol pleit. Va considerar que el contingut de la conversa era d'una gravetat extrema i "per això ho vaig lliurar a l'alcalde i al regidor de Seguretat Ciutadana". El 2 de novembre de 2013, l'alcalde va cessar el regidor de les seves responsabilitats perquè podria estar entorpint la investigació als policies que suposadamernt beuen alcohol en hores de servei.


En el ple celebrat el dia 30 de novembre, Manel Bueno va defensar-se dient que es tractava d'una conversa privada i que ell l'únic que feia era seguir el fil del que li deia Rafael Coto "per veure fins on volia arribar". El regidor cessat de les seves funcions, encara vinculat al grup municipal del PSC, i el caporal en excedència podrien, doncs, trobar-se cara a cara en el ple que tindrà lloc a finals del mes de gener de l'any vinent.

Per altra banda, Coto ja ha anunciat que la seva plaça a la policia local no està amortitzada, tal com s'ha vingut especulant i que, avui per avui, no té pas la intenció de renunciar-hi.


Comencen les declaracions davant la instructora

I mentre hi ha aquest front obert, per altra banda, la instructora nomenada per la Diputació de Barcelona, Ana Rico, ja ha començat a prendre declaració als dos policies que han denunciat a companys seus acusant-los de beure alcohol en hores de servei i vestits d'uniforme. Les declaracions es van prendre dilluns dia 23 de desembre de 2013 al matí i es van allargar fins gairebé les 3 de la tarda. En els propers dies s'anirà cridant la resta de persones involucrades en el cas.

L'advocat dels dos agents denunciants, Martí Almor, ha manifestat que han declarat com a testimonis i han explicat quina és la situació que es viu a la policia local de Sant Celoni i els motius que els han portat a fer aquest pas. Almor aventura que el procés no serà curt i que tot dependrà fins on vulgui arribar la instructora que porta el cas.

 

Participació