Josep Samon dóna la seva col·lecció al Museu d’Arbúcies

L’artista bredenc ha reproduït en miniatura més de 70 peces que marquen la història de la ceràmica de Breda

Redacció
12 de novembre del 2013
Josep Samon en el moment de cedir la seva col·lecció al museu La Gabella d'Arbúcies Foto: Aj. Arbúcies

Josep Samon i Saurí, de 81 anys, ha donat la seva col·lecció de ceràmiques en miniatura, que configuren una mostra de la història i l’evolució de la ceràmica a Breda, al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella d’Arbúcies. Samon, ceramista des dels 13 anys, ha elaborat peces a un terç aproximadament de la seva mida natural, moltes de les quals ja ni tan sols es fabriquen en l’actualitat. "La meva intenció sempre va ser aconseguir preservar el record del que s’ha fet i del que s’està fent a Breda, perquè tothom ho pugui recordar", va assenyalar l’artista.

La col·lecció presenta més de 70 peces d’elements fets en ceràmica de molt diversos usos: des de xinos, olles d’ensat, olles xates, olles d’escudella, marselleses, tupins o ensats. "Vaig anar fent totes aquestes ceràmiques en el temps que em quedava lliure, des que vaig començar a treballar", recorda Samon. L’autor de la col·lecció va tornejar per alguns dels ceramistes més prestigiosos com ara Llorenç Artigues, Jordi Aiguadé d’Horta de Barcelona, Toni Comella de Granollers, o Joan Bagué. "Tinc molt bons records de tots ells", confessa Samon. "Però especialment de Bagué, que va ser tres cops alcalde de Breda, entre el 1936 i el 1939, i va ser un innovador que va revolucionar tot el concepte de la ceràmica al nostre poble".

L’acte de la cessió va ser presidit per l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, amb presència de Jordi Tura, director del MEMGA, del mateix artista Josep Samon, del seu fill Josep Maria, i Jordi Goñi, estudiós de la ceràmica bredenca. "El fet que persones com Samon cedeixin la seva col·lecció al nostre museu, és una gran mostra de confiança que li volem agrair", va comentar Garriga. "Crec que tot això ajuda a preservar la història de la nostra terra i especialment de l’àrea del Montseny", va concloure l'alcalde d'Arbúcies.
Arxivat a