Palau ja viu els 30 anys d'agermanament amb Arjona

A més del pregó fet per l'alcalde d'aquest municipi de la província de Jaén els "arjoneros palauencs" han tingut l'oportunitat d'emocionar-se amb els seus símbols

Redacció
13 d'octubre del 2013
L'alcalde d'Arjona fent el pregó de l'Aplec del Remei Foto: Jordi Purtí

"Aquesta terra enganxa. Santa Maria de Palautordera forma part del nostre sentiment col·lectiu", aquesta va ser una de les frases destacades que l'alcalde d'Arjona, Antonio Javier Sánchez Camacho va pronunciar en el pregó de l'Aplec del Remei i que va servir per encetar els actes de celebració del 30è aniversari de l'agermanament entre Santa Maria de Palautordera i Arjona, municipi de la província de Jaén, d'uns 6.000 habitants. Sánchez Camacho també va recitar en català els poemes Casa i El poble per significar aquest recorregut que als anys seixanta varen emprendre un munt de famílies arjoneres per trobar una vida millor i que van acabar establint-se a Santa Maria de Palautordera.

Un pregó molt aplaudit per les més de dues-centes persones que van emplenar la sala d'actes de l'Esplai "és un moment important de reafirmació dels llaços d'unió, fraternitat i solidaritat entre els dos municipis", manifesta l'alcalde de Santa Maria de Palautoredera, Jordi Xena.

La sala d'actes de l'esplai totalment plena pel pregó de l'Aplec del Remei Foto: Jordi Purtí

Els símbols d'Arjona a Palau

El protagonisme d'Arjona s'ha deixat sentit a Palau aquest dissabte amb l'acte "Coneix Arjona", conduït pel propi alcalde d'aquest poble de Jaén. Un acte més distès i amb menys protocol però que va servir perquè els arjoneros palauencs hagin pogut frer un viatge pel passat i pel present del municipi on van néixer i que ja fa anys que van deixar, però que continuen tenint el cor partit. De fet, es van poder emocionar, no solament veient imatges del passat i del present d'Arjona, sino perquè també els arjoneros més grans i els seus fills van poder "tirar-se" les banderes de la Real y Venerable Hermandad de los Santos Forasteros y de San Bonoso y San Maximiano, els símbol d'aquest poble andalús i que també presideixen la Festa Major de Santa Maria de Palautordera.

La celebració del 30è aniversari s'acabarà avui amb la missa solemne a l'ermita del Remei, en la qual hi participarà el capellà d'Arjona, Miguel José Cano, convidat pel rector de Palau, Iñaki Ballvé. A la missa, la coral Veus del Montseny cantarà l'Himne d'Arjona. La comitiva del poble de Jaén està completada també pels regidors Juan Herrera y Lucía Casado, el cronista Manuel cardeña y dos membres de la Real y Venerable Hermandad de los Santos Forasteros.

400 arjoneros palauencs

Ramon Cubero va ser el primer arjonero que va deixar el seu poble per venir a treballar a Catalunya i, concretament, a la carretera que anava el Montseny. Era l'any 1948 i, en els anys successius van ser molts altres que el van seguir per establir-se a Santa Maria de Palautordera, sobretot en els anys seixanta. Tant és així que a Palau, que avui té cap a 10.000 habitants ha arribat a tenir censats caps a 400 veïns procedents d'Arjona.

Arjoneros palauencs sota els seus símbols Foto: Jordi Purtí