Detenen un veí de Sant Celoni d'origen gambià que llogava cases per cultivar-hi marihuana

Formava part d'un grup criminal controlat des d'Osona i desmantellat pels Mossos d'Esquadra

NacióGranollers.cat
24 de setembre del 2013
Els Mossos d’Esquadra van detenir, entre el 27 d’agost i el 4 de setembre, cinc homes i una dona i en va imputar vuit més, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública per cultiu de marihuana. Entre els detinguts hi ha un veí de Sant Celoni, de 49 anys d’edat i nacionalitat gambiana, que ja ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial. La resta d’arrestats són de Sant Cugat (Vallès Occidental) i Barcelona (Barcelonès). Els caps de l'organització són dos homes de nacionalitat espanyola, veïns de Seva (Osona).

La investigació, precismanet, es va iniciar arran d’un assalt en una casa de Seva. El 24 d’agost un grup de tres persones van lligar i immobilitzar els dos inquilins de l’immoble i van emportar-se part de la marihuana que cultivaven al soterrani. Els veïns van alertar dels fets als Mossos, que van arribar a la casa poc després. Un cop hi van accedir per esclarir la situació van constatar que la planta baixa de la casa es feia servir com a hivernacle per plantar i cultivar marihuana. Els policies hi van trobar 350 plantes i els propietaris els van manifestar que n’hi tenien al voltant de 900, que els havien estat sostretes pels assaltants.

Més de 1.500 plantes de marihuana
Després de la detenció de l’home i la dona que estaven a la casa, els agents van iniciar una investigació que els va permetre establir que aquestes persones formaven part d’una organització criminal dedicada a cultivar marihuana i que disposaven de dues cases més, on realitzaven aquesta activitat delictiva, als municipis de Centelles (Osona) i Sant Cugat del Vallès. A partir d’aquesta informació, els agents van fer les dues entrades i registres corresponents i hi van localitzar 850 i 350 plantes, respectivament.

Cadascuna de les cases disposava d’un soterrani amb un sistema d’il·luminació artificial amb làmpades incandescents de gran potència, que generaven llum les 24 hores del dia a les plantes que s’hi cultivaven. Com això comportava altres temperatures, tenien establert un sistema d’aires condicionats i recirculadors d’aire amb l’objectiu de refrigerar l’espai, acompanyat d’extractors equipats amb filtres de carbó per evitar que la característica olor de les plantes pogués alertar els veïns. Com aquest conjunt comportava un consum energètic elevat, els imputats es connectaven de manera fraudulenta a la línia de subministrament elèctric. El cost de les instal·lacions es situava entre els 60.000 i 100.000 euros per casa i any.

Un milió d’euros cada any
Les produccions de plantes de marihuana de les tres cases estaven coordinades de manera que cada mes, durant tot l’any, s’obtenia una collita d’una de les cases. La producció intensiva aconseguia quatre collites l’any per casa. L’organització tenia una estructura jeràrquica i els caps visibles de la trama distribuïen els treballadors en grups que es desplaçaven de casa en casa per fer les manipulacions pertinents de les plantes. El valor total de la producció de substàncies estupefaents del conjunt de cases s’estima al voltant del milió d’euros per any.

D’altra banda, quatre dels imputats treballaven directament dirigits pels dos caps, fent tasques de manteniment d'instal·lacions a les cases llogades. Aquests quatre homes, juntament amb els dos caps, van anar a declarar directament al jutjat davant la imminència de la seva detenció per part de la policia. Són tres homes de nacionalitat espanyola i un dominicà, d’entre 27 i 47 anys, tots ells domiciliats a Barcelona. 
Arxivat a