Sant Esteve penja la foto de l'exalcalde Pere Nin i Casellas a la sala de plens

Va ser alcalde de Sant Esteve de Palautordera per ERC entre els anys 1936 i 1938 i va exiliar-se a França un cop acabada la guerra

per NacióBaixMontseny , 19 d'abril de 2012 a les 15:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
D'esquerra a dreta: Josep Horta Nin, Salvador Cañellas amb la foto de Pere Nin i Joan Nin Foto: Jordi Purtí

La foto de Pere Nin i Casellas , alcalde de Sant Esteve de Palautordera des del 16 d'octubre de 1936 fins el 3 de març de 1938, des d'avui ja és penjada a la sala de plens de l'ajuntament d'aquest municipi baixmontsenyenc al costat de les fotografies dels altres alcaldes de Sant Esteve de Palautordera durant el segle XX.


En un acte celebrat avui aquest matí a l'Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera amb la presència de Josep Horta Nin i Joan Nin, néts del que fou alcalde, s'ha penjat de manera oficial la fotografia. Poder aconseguir-la no ha estat fàcil perquè Pere Nin va exiliar-se a França un cop acabada la guerra i se li havia perdut la pista. La historiadora de Santa Maria de Palautordera, Montserrat Garriga, ha explicat que han estat mesos de recerca constant per arxius francesos i catalans i també viatges fins que s'ha pogut localitzar.

Pere Nin i Casellas nascut al Vendrell (el Baix Penedès), va treballar a Sant Esteve de Palautordera. Era militant d'ERC i formava part del comitè revolucionari local quan es va iniciar la Guerra Civil. Durant la seva etapa com a alcalde es va acollir a Sant Esteve un gran nombre de refugiats de l'Estat espanyol, es va autoritzar la construcció de l'escorxador municipal i es va donar permís per residir en aquesta població a la vídua de Salvador Seguí, el Noi del Sucre, per motius de salut. Després de la guerra va exiliar-se a Concarneau (bretanya francesa) on és enterrat.


Encara falta una fotografia
Salvador Cañellas, alcalde de Sant Esteve, ha explicat que avui és un dia ple d'emocions perquè el poble ha pogut completar una pàgina més de la seva història. Els esforços que s'han fet per trobar-la no han estat en va.  Ara, ha dit Cañellas, l'objectiu és poder trobar la foto d'Esteve Vilà "l'Americano", que ja és la única que falta per tenir la relació completa.


A l'acte d'avui, a banda dels dos néts de Pere Nin, també hi havia la historiadora Montserrat Garriga que és qui ha fet la recerca, Xavier Càlam, autor de diversos articles històrics sobre l'Ajuntament durant la República, i Joaquim Sabé, professor d'història i autor dels escrits de Sant esteve de Palautordera en el llibre alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental (segle XX).


D'esquerra a dreta: Montserrat Garriga, Josep Horta, Salvador Cañellas, foto de Pere Nin, Joan Nin, Xavier Càlam i Joaquim Sabé Foto: Jordi Purtí

 

Participació