Dues roses per a cada catalana

El sector de la flor preveu una de les millors diades de Sant Jordi: espera vendre set milions de roses

NacióDigital
19 d'abril del 2012
Les roses, protagonistes de Sant Jordi.
Les roses, protagonistes de Sant Jordi. | Arnau Urgell
El fred del mes de febrer ha afavorit la qualitat de la producció autòctona i el fet que la diada caigui en dilluns incentivarà les vendes Foto: Arnau Urgell

El sector de la flor somriu optimista davant la cita del pròxim Sant Jordi. Es preveu que sigui un dels millors dels últims anys tant qualitativament com quantitativament, segons el nou president del Mercat de Flor i Planta Ornamental, Jordi Rodón. El fred del mes de febrer ha fet créixer les roses produïdes a Catalunya "més fortes i vermelles", i el fet que la diada caigui en dilluns fa preveure unes molt bones vendes, de fins a set milions de roses. Si a Catalunya hi viuen més de 7.500.000 ciutadans, segons dades de l'IdesCat, o bé tots els catalans n'acabaran rebent una, o bé cada catalana en rebrà dues. "Hi haurà una rosa per tothom", assegura Rodón.

Del total de roses que es vendran, un 30% seran de producció autòctona, principalment cultivades al Maresme, mentre que la resta seran d'importació. Colòmbia i Equador s'emporten la major part de les compres, però també n'arribaran de països emergents d'Àsia i Àfrica.

"Som molt optimistes. Ja estem assentats a la crisi i Sant Jordi aquest any cau en dilluns, cosa que ens fa pensar que les vendes aniran bé". Així d'optimista es mostra Rodón. "El millor que ens pot passar és que Sant Jordi sigui dia laborable i, si a més cau en dilluns, les estadístiques diuen que cau en molt bona data", augura.

"La producció autòctona està totalment venuda i el que s'ha comprat a l'estranger, s'ha comprat pensant en què s'arribarà als set milions de roses", opina Rodón, que celebra el salt quantitatiu respecte a l'any passat, quan Sant Jordi va coincidir amb Setmana Santa i les vendes en van encallar en els cinc milions de roses.

També hi haurà, però, un salt qualitatiu quant al producte, com a conseqüència del fred intens del febrer: "No hi ha mal que per bé no vingui." Segons els experts, el fred va arribar en el moment de tallar la rosa i això va provocar que els brots que van venir posteriorment, i que son els que ara es tallen per Sant Jordi, donin roses "més fortes i amb més color".

"La rosa aguanta bastant i amb la primavera bona que està fent sortirà amb més força i serà una rosa molt més bona que la de l'any passat", apunta Núria Gel, una de les poques productores de rosa que encara queden al Maresme. La producció autòctona, cada vegada menor, representa el 30% de les roses que es venen per Sant Jordi i aquesta diada representa per a ell el 50% de la producció de roses anual.

Així, la majoria de roses que es regalaran el pròxim 23 d'abril seran de l'estranger. Els principals països exportadors són Colòmbia i Equador, però cada vegada hi ha més mercats a països asiàtics i africans, però de capital centreeuropeu. La competència de l'estranger obliga els productors locals a mantenir els preus congelats. Les importacions, malgrat l'augment del preu dels derivats del petroli, també mantenen preus.