Mor Joan Serra, ballarí i coreògraf de Sant Esteve de Palautordera

Matèries com "Llenguatge del cos" o "Llenguatge de la dansa", sorgides de la seva proposta educativa, formen part, avui, del conjunt de coneixements bàsics a moltes escoles del país.

Jordi Purtí/BaixMontseny.info
05 de juliol del 2013
Joan Serra
Joan Serra | Jfigueresb
Joan Serra Foto: Jfigueresb

El ballarí i coreògraf de Sant Esteve de Palautordera, Joan Serra, ha mort aquest dijous a Sant Cugat després de no haver pogut superar una llarga malaltia. Serra ha estat l'impulsor de la implantació de la dansa a les escoles, a través de programacions especiífiques i integrades al curriculum educatiu. Matèries com "Llenguatge del cos" o "Llenguatge de la dansa", sorgides de la seva proposta educativa, formen part, avui, del conjunt de coneixements bàsics a moltes escoles del país. És considerat, tant a Catalunya com a la resta de l' Estat Espanyol i a l'estranger, un expert en dansa tradicional , pedagogia de la dansa i llenguatge del cos.

Ha estat professor del Departament d'Expressió Musical, Plàstica i Corporal, de la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i professor de Llenguatge del Cos i ritme al Conservatori Municipal de Sant Cugat. Els darrers anys va treballar també com a professor de Dansa i moviment a l'Escola Municipal de Música de La Garriga. Durant més de vint anys, Joan Serra n'ha assumit la direcció artística, procurant des del primer moment, transmetre un coneixement honest i rigorós, però al mateix temps, propiciar un context obert i plural, de la Dansa Catalana. Impulsor i director de propostes i activitats educatives en el camp de la dansa catalana, cal destacar la seva aportació en projectes com ara Fem Dansa amb la participació d'un gran nombre d'escoles del Baix Montseny i la Factoria Mascaró o Dansa Ara .

Ball de gitanes

Tot i ser fill de Rubí, Joan Serra estava afincat a Sant Esteve de Palautordera des de feia molts anys i era considerat un dels grans especialistes en el ball de Gitanes, ha encapçalat la recuperació i l'actualització d'aquest ball a diverses poblacions del Baix Montseny i el Vallès Oriental, especialment a Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni i La Garriga. També va ser un dels impulsors del disc dels balls de Gitanes de Sant celoni, Sant Esteve de Palautordera i Llinars del Vallès.

Membre fundador del grup El Sac, que proposava la recuperació del folklore català, especialment la música i la dansa tradicionals. La majoria de publicacions amb el nom genèric d'El Sac de Danses, compten amb el mestratge i el punt de vista de Joan Serra. La seva tasca li ha valgut diferents reconeixements, com el Premi Ramon Llull o el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat, entre d’altres.

El comiat a Joan Serra tindrà lloc aquest dissabte a partir de les 12 h amb una cerimònia laica al teatre de Sant Esteve de Palautordera.