Més d'un centenar de persones segueixen la jornada sobre "Divulgació, ciència i món forestal"

Es va fer a Sant Celoni amb la finalitat de posar en valor els usos i la gestió del bosc i apropar les diferents percepcions mitjançant la posada en comú i convidar a la reflexió

Redacció
03 de juny del 2013
Assistents a la Jornada
Assistents a la Jornada | Jordi Purtí
Taula rodona de la Jornada sobre Foto: Jordi Purtí

L'educació forestal, la gestió dels boscos, l'activitat econòmica, la interecció entre l'home i la natura, la sostenibilitat, la biomassa i el futur museu del bosc de Catalunya van ser qüestions que van sorgir en el decurs de la jornada sobre "Divulgació, ciència i món forestal", organitzada conjuntament per l'Ajuntament de Sant Celoni, el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i que es va celebrar dissabte 1 de juny a la sala Bernat Martorell de Sant Celoni.

Aquesta jornada estava adreçada a persones que treballin o que estiguin interessades en els camps de la recerca i la gestió forestal i del coneixement del bosc, així com als interessats en la divulgació i comunicació ambiental. També anava adreçada al sector econòmic i empresarial de la comarca. Va tenir una àmplia resposta dels diversos agents que intervenen en el món forestal i gairebé un centenar de persones van participar-hi.

En un país que més del 60% és bosc, la finalitat de la jornada era posar en valor els usos i la gestió del bosc, sovint qüestionats i apropar les diferents percepcions del bosc mitjançant la posada en comú i convidar a la reflexió sobre la necessitat de transferir a la societat el coneixement i valors ambientals dels boscos i de les seves funcions. Així, es van tractar temes com les perspectives dels boscos de Catalunya, present i futur; la ciència al servei de la gestió dels boscos i les perspectives sociològiques dels boscos de Catalunyai la divulgació sobre el món forestal: el per què d'un museu del bosc.

El Museu del Bosc de Catalunya
També es va constatar l’acord per a la promoció a Sant Celoni del futur Museu del Bosc de Catalunya, com una eina fonamental per conèixer i transmetre la realitat i la importància dels boscos catalans. Aquest museu, que serà un referent en museologia científica a Europa, es troba en fase de redacció del projecte arquitectònic, pendent de què es perfili definitivament el pla urbanístic que l’ha de d’acollir. En aquest sentit, Jorde Wagensberg, un dels seus ideòlegs, va assegurar que el Museu que s'està preveient a Sant Celoni serà "una fàbrica d'estímuls".

La jornada es va tancar amb una taula rodona amb tots els ponents: Xavier Alfaras, vicepresident del Centre de la Propietat Forestal; Antoni Trasobares, director general del Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya; Jordi Bartrolí, degà de la Facultat de Ciències de la UAB, Jorge Wagensberg, doctor en Física i professor de Teoria dels processos irreversibles a la Universitat de Barcelona; Glòria Dominguez, directora Científica del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya; Arnau Queralt, CADS; i Rossend Castelló, president del Consorci Forestal de Catalunya. Tots ells moderats per Marc Boada, divulgador científic. També va participar de l'acte Martí Boada, doctor en ciències ambientals, professor de la UAB i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB.

Assistents a la Jornada Foto: Jordi Purtí