L'Autònoma suspèn tots els webs municipals del Baix Montseny

Només Sant Celoni, Sant Pere de Vilamajor i Hostalric s'acosten a l'aprovat

Osona.com
17 d'abril del 2013
Plana d'inici del web municipal de Sant Celoni
Plana d'inici del web municipal de Sant Celoni | DBM
Plana d'inici del web municipal de Sant Celoni Foto: DBM

Els webs municipals de Sant Celoni, Sant Pere de Vilamajor i Hostalric són els únics de tot el Baix Montseny que s'acosten a l'aprovat i ofereixen informació suficient als usuaris. Els webs de la resta de poblacions treuen molt mala nota. Aquesta és la conclusió d’ un estudi que ha elaborat el Laboratori de Periodisme i Comunicació de la Universitat Autònoma de Bellaterra , que ha plasmat en un mapa interactiu totes les dades dels webs municipals de 947 municipis de Catalunya. D’aquests, només n’aproven 64 (el 93% suspenen).

El mapa es basa en criteris estrictament quantitatius i no entra en la gestió municipal. Proporciona una fitxa de cada web municipal amb els 41 indicadors que es consideren bàsics en relació amb qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i quina informació i eines de participació ciutadana ofereixen. Així, es contempla si es publiquen les actes dels plens, la biografia o el currículum dels regidors, el pressupost general, les ordenances fiscals, els mecanismes per fer arribar suggeriments o queixes o els informes sobre el POUM, entre d’altres aspectes.

El webs municipals més ben valorats del Baix Montseny són els dels Ajuntaments de Sant Celoni i Sant pere de Vilamajor que obtenen una nota del 46% seguits de l'Ajuntament d'Hostalric amb un 41%. Per darrera vénen els webs de santa Maria de Palautordera i Arbúcies, tots dos amb un 34%.

La informació ja comença a ser escassa a ajuntaments com Llinars del Valles i Vallgorguina, amb un 27%, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera i Breda, tots tres amb un 24% i Campins i Vilalba Sasserra amb un 22%. A la cua de les notes obtingudes hi ha Fogars de Montclús i Riells i Viabrea amb un 17%, Gualba i Montseny amb un 12% i tanca la llista Sant Feliu de Buixalleu amb només un 5%.

Un mapa de colors

En el mapa, el percentatge d’indicadors positius que s’ha aconseguit en cada cas es representa en un color definit a l’“infòmetre” que va del blanc (menys del 25%), al groc (entre el 25 i el 50%) i al verd (si ha superat el 50%). D’aquesta manera, qualsevol persona disposa d’una informació fàcilment comprensible sobre la puntuació que ha obtingut el web corporatiu del seu municipi.

El mapa vol ser també una guia pels representants polítics i tècnics sobre quina és la informació bàsica que s’ha de proporcionar als webs, definida en 41 indicadors basats en la llei de Bases de Règim.

Més informació de l'estudi

Consulta el mapa interactiu, amb tots els municipis