Un equip liderat pel palauenc Antoni Llobet obté hidrogen a partir de l'aigua

L'equip de recerca de l'Institut Català d'Investigació Química desenvolupa una cel·la prenent com a model el procés de fotosíntesi de les plantes verdes

Redacció
16 d'abril del 2013
576_1366120016Llobets-cell
576_1366120016Llobets-cell | ICIQ
Dibuix esquemàtic de la cel·la per la descomposició d’aigua en oxigen i hidrogen Foto: ICIQ

Un equip format per diversos grups de recerca del Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) de Tarragona, treballa en el desenvolupament d'una cel·la capaç d'obtenir hidrogen a partir de l'aigua i generar energia, prenent com a model el procés de fotosíntesi de les plantes verdes. El projecte, liderat per Antoni Llobet se centra en el disseny d'una cel·la fotovoltaica capaç de transformar l'energia solar en energia elèctrica mitjançant la descomposició de l'aigua en oxigen i hidrogen.

L'hidrogen obtingut en la cel·la es podria utilitzar de manera immediata per generar calor o electricitat d'una forma neta i sostenible.

Cadascun dels processos necessaris per descompondre l'aigua i generar energia ja han estat optimitzats individualment. Ara, el repte és aconseguir que funcionin harmònicament en la cel·la i es pugui obtenir energia elèctrica a partir de l'energia solar mitjançant aquest procés sostenible amb el medi ambient i econòmicament viable.

Aquest projecte és un dels cinc projectes de validació i transfarència de coneixements seleccionats per l'Obra Social 'la Caixa' i la Generalitat de Catalunya per rebre 2,5 milions d'euros de finançament.