Sant Celoni estalvia neteja viària

Redueix a la meitat la freqüència d'una escombradora, n'elimina una altra, acomiada un maquinista i redueix de la facturació la partida de la publicitat i educació ambiental

per NacióBaixMontseny , 10 d'abril de 2012 a les 16:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquesta escombradora a partir d'ara només treballarà al 50% Foto: Jordi Purtí

Reduir la freqüència d'una escombradora de la neteja viària al 50%, eliminar l'escombradora petita, acomiadar el maquinista, reduir la neteja de Can Sans a la meitat i reduir de la facturació el concepte de l'1% destinat a publicitat i educació són les mesures que el ple de l'Ajuntament de Sant Celoni ha aprovat per estalviar diners en la modificació del contrcate per a la gestió del servei de neteja del municipi. L'estalvi s'ha valorat en 55.698 euros que representa del global del servei un 6,24%, però si només es té en compte el preu de neteja viària d'aquests diners l'estalvi és de l'11,45%. S'han de pagar 15.795 a l'empresa concessionària per l'equilibriu econòmic.


Isabel Coll, regidora d'Espai Públic, justifica la mesura per la situació de crisi a la que l'Ajuntament de Sant Celoni no n'és aliena i per la necessitat d'adoptar mesures extraordinàries de control i sobretot per haver de reduir la despesa pública. Isabel Coll també ha explicat que s'ha descartat no reduir el servei de recollida i transport de residus sòlids urbans, matèria orgànica, objectes voluminosos i paper-cartró per evitar l'acumulació de brutícia als contenidors, l'impacte sobre l'entorn i la percepció ciutadana "s'ha optat per reduir la neteja per una major facilitat d'apel·lar la consciència cívica per la cura de l'estat de neteja dels carrers".

CiU allarga la mà al PSC

Tirar endavant la proposta no ha estat fàcil perquè tant ICV com la CUP hi han votat en contra per diversos motius. La regidora d'ICV, Carmen Montes, considera un estalvi molt petit, només de 30.000 una vegada fets els descomptes per l'equilibri pressupostari i l'1% de publicitat i educació ambiental, que suposarà "un poble més brut i l'acomiadament objectiu d'un treballador amb una indemnització de vint dies". En aquesta línia el regidor de la CUP, Gerard Masferrer, ha explicat que no es tracta d'una modificació de contracte i sí d'una retallada del servei i una reducció de plantilla. Segons la CUP, es demostra que les concessions externalitzades no funcionen ja que s'ha de pagar a l'empresa per l'equilibri econòmic, "sempre toca pagar als ciutadans amb els seus impostos. L'Ajuntament ha de ser valent i apostar per una gestió pròpia del servei".

Francesc Deulofeu de CiU, ha assegurat que el seu grup no se sent còmode amb la proposta, tant pel que representarà la reducció del servei com haver d'acomiadar a un treballador. En qualsevol cas, diu, "s'ha de ser conscient que no hi ha prou recursos per fer front a la despesa que es genera i d'algun lloc s'ha de retallar i a l'equip de govern li pertoca prendre decisions". CiU ha donat un cop de mà al PSC amb l'abstenció, després d'haver aconseguit que es retirés el punt cinquè de l'acord que facultava l'alcalde per l'execució de l'acord per determinar l'equilibri  econòmic per a la concessionària. Aquest punt sempre s'haurà d'aprovar per ple.


 

Participació