Palautordera s'exclou moralment de la monarquia espanyola

La moció de la CUP va tirar endavant amb 4 vots a favor, 1 en contra i 5 abstencions

Redacció
05 d'abril del 2012
La Candidatura d'Unitat Popular ha promogut la moció
La Candidatura d'Unitat Popular ha promogut la moció | Jordi Purtí
La Candidatura d'Unitat Popular ha promogut la moció Foto: Jordi Purtí

Santa Maria de Palautordera s'ha convertit en el segon municipi del Baix Montseny en declar-se moralment exclòs de la monarquia espanyola després que el ple de l'Ajuntament d'aquesta població hagi decidit donar suport a la moció presentada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb 4 vots favorables (2 CUP, 1 GdP-ERC i 1 CiU), 1 vot en contra (PP) i 5 abstencions (3 CiU i 2 PSC). El 26 de gener el ple de Sant Celoni ja va aprovar, també a instàncies de la CUP, una moció similar.

En el text de la moció aprovada es reflecteix el desig de viure en uns Països Catalans lliures i democràtics on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre persones. També es sol·licitarà al Parlament de Catalunya l’inici dels tràmits per presentar una proposició de reforma de la Constitució al Congrés dels Diputats que contempli l’abolició de la monarquia i permeti iniciar un procés de separació del poble català i de qualsevol altra nació de l'estat espanyol.

Tanmateix s'instarà al Parlament de Catalunya, en cas que la reforma constitucional sigui denegada per les Corts Espanyoles, a iniciar i preparar els tràmits necessaris per a donar compliment a les aspiracions expressades, mitjançant la convocatòria d'un referèndum d'independència.

Els regidors de la CUP argumenten que el Rei Juan Carlos I va mostrar comprensió pels protagonistes del cop d'estat del 23 de febrer de 1981, segons un informe enviat per l'ambaixador alemany a Espanya, Lothar Lahn on diu que “els líders del cop només pretenien el que tots volíem, concretament el restabliment de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat”. També recorden que l'actual Rei d'Espanya va succeir el dictador Franco com a cap d'Estat "acceptant d'aquesta manera l'aixecament colpista contra la República".

I, finalment consideren que el càrrec hereditari i vitalici no subjecte a la sobirania popular "el Rei i els seus hereus se situen per sobre de la ciutadania, preservant privilegis anacrònics, contraris al principi universal d’igualtat de totes les persones davant la llei".