Menys càrrecs polítics locals

Ortega confirma que la Llei de governs locals eliminarà «duplicitats i estructures innecessàries»

NacióGranollers.cat
11 de febrer del 2013
Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, ha inaugurat aquest dilluns la XV assemblea de l'Associació Catalana de Municipis.
Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, ha inaugurat aquest dilluns la XV assemblea de l'Associació Catalana de Municipis. | ACN
La vicepresidenta ha inaugurat la XV assemblea de l'Associació Catalana de Municipis. Foto: ACN

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha confirmat aquest dilluns que la Llei de governs locals que prepara el seu departament ajustarà el nombre de càrrecs a les "necessitats reals". Ortega ha inaugurat la XV Assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) explicitant el compromís del Govern de continuar invertint en els municipis a través del PUOSC, però ha reconegut que es farà de forma "més lenta". De cara a noves obres, ha subratllat que només se subvencionaran aquelles que siguin "bàsiques, necessàries i d'alt valor afegit". Ortega ha lloat el paper dels ens locals, que ha definit com la "pedrera de la democràcia".

"Són temps difícils, hi ha pocs diners. No són èpoques de lluïment", ha constatat Ortega, que ha reconegut que són els ens locals els primers que reben les queixes dels ciutadans per la crisi i les retallades, i els primers que han de continuar prestant els serveis bàsics amb pocs recursos. Precisament per aquesta situació de crisi, ha continuat, cal repensar-ho tot i veure de quina manera es pot ser més eficient. "No hi ha recursos, és cert, hem d'administrar millor i ser més austers encara", ha apuntat. És per això que la nova Llei de governs locals que prepara el Govern, i que té previst aprovar com a màxim a principis de març, eliminarà "duplicitats i estructures innecessàries" i ajustarà el nombre de càrrecs a les "necessitats reals", ha assenyalat.

Endreçar el món local
L'avantprojecte servirà per endreçar el món local, segons ha explicat Ortega, i consolidarà una "veritable administració local sòlida i perfectament ajustada a les necessitats del país". Coordinarà els diferents nivells d'administració, clarificarà competències i garantirà l'estabilitat pressupostària, garantint la participació i transparència dels ens locals. A això li ha sumat la finestreta única, que simplificarà la vida de ciutadans i administracions. Si ara no es poden invertir més recursos, almenys es poden impulsar reformes que estalviïn temps i diners, ha dit Ortega, que també ha recordat el projecte de fer una llei òmnibus en l'àmbit municipal.

Pel que fa al PUOSC, les obres pendents de licitar s'aniran programant segons es disposin de noves partides, "cosa que significarà o deixar d'invertir, però sí que s'haurà de fer d'una manera més lenta per complir tots els compromisos", ha admès. Pel que fa al pla 2013-2016, ha remarcat que l'objectiu és donar prioritat al manteniment de les inversions ja fetes, el que suposa que no hi haurà noves inversions subvencionades si no són obres "bàsiques, necessàries i d'alt valor afegit".