Josep Quitet: «Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny és un somni que 45 anys després encara és vigent»

El president de Creu Roja Catalunya destaca que en aquests anys «hem evolucionat i som un referent humanitari a tota la comarca natural»

Tots els guardonats en l'acte central de Creu Sant Celoni i Baix Montseny en la celebració dels 45 anys de presència a la comarca.
Tots els guardonats en l'acte central de Creu Sant Celoni i Baix Montseny en la celebració dels 45 anys de presència a la comarca. | Jordi Purtí
04 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de novembre a les 10:30h
"El somni de l'any 1978 de donar vida a Creu Roja a Sant Celoni, 45 anys després és una realitat que segueix vigent. Les petjades s'esborren a la sorra, però no en el temps". Així és com Josep Quitet, president de Creu Roja Catalunya i expresident de l'Assemblea de Creu Roja Sant Celoni entre els anys 1992 i 2015, va acabar ahir al vespre el seu discurs en l'acte central de la celebració dels 45 anys de la presència de Creu Roja a Sant Celoni i Baix Montseny, portat a terme a la sala gran del Teatre Ateneu de Sant Celoni.

Quitet va reconèixer que per ell aquesta efemèride és un dia històric ja que no era un acte qualsevol que organitza l'organització humanitària "He vingut a la meva Creu Roja. És tornar als orígens i dels meus 45 anys de voluntari. M'emociona i m'omple d'orgull".

Aquella història que va començar amb la necessitat de tenir una ambulància per cobrir serveis preventius  en curses de cotxes i depenent de la delegació d'Arenys de Mar, s'ha convertit amb el temps en una institució que atén  els col·lectius més vulnerables de Sant Celoni i del Baix Montseny "hem evolucionat i som un referent humanitari a tota la comarca natural".

Josep Quitet ho va expressar amb agraïment a persones solidàries i implicades com tot l'equip tècnic de la institució, el teixit social i empresarial i amb uns mitjans de comunicació comarcals que difonen el missatge de Creu Roja. També paraules d'agraïment per als ajuntaments del Baix Montseny pel seu compromís institucional i personal. "Sant Celoni és un dels pocs municipis de l'Estat que disposa d'un carrer amb el nom de Creu Roja i d'un monòlit dedicat al voluntariat". El president de Creu Roja Catalunya destaca el fet que la institució la fan les persones que formen part de la comunitat "així de senzill".

La intenció era fer aquesta celebració dos anys enrere per fer-la coincidir amb els 150 anys de Creu Roja, però finalment no es va poder fer per motius logístics, alhora, ha servit per lliurar guardons i agraïments a socis i sòcies, voluntaris i voluntàries i empreses col·laboradores per l'esforç fet durant tots aquests anys i també un record per a totes les persones que en algun moment de la seva vida van ser-hi implicades i ara ja no són entre nosaltres.
 

45 anys de Creu Roja aa Sant Celoni i Baix Montseny Foto: Jordi Purtí

Una exposició que sintetitza l'evolució de la institució

Fa justament una setmana es va inaugurar a Can Ramis de Sant Celoni l'exposició 45 anys Sant Celoni i Baix Montseny que, en setze plafons sintetitza l'evolució que en tots aquests anys ha tingut a Sant Celoni i Baix Montseny. Tal com va recordar el president local, Jordi Garcia, es fa palès que a Sant Celoni hi havia ànsies que Creu Roja estigués prtesent al municipi. Un primer intent va ser l'any 1938 però la Guerra Civil ho va estroncar tot.

Tot i amb això, la realitat va ser uns quants anys més tard i, com va dir Garcia "la importància és el conjunt, sempre present en tots nosaltres. Creu Roja ha evolucionat i s'ha sapigut adaptar a les necessitats socials de les persones vulnerables del Baix Montseny". El president local va valorar la tasca ingent de tots els voluntaris, voluntàries, socis, sòcies i col·laboradors fent èmfasi en els anys de pandèmia de la Covid-19 "molts joves van voler fer-se voluntaris per continuar la tasca humanitària que sempre ha fet Creu Roja. L'exposició es pot visitar fins el 19 de novembre.

A l'acte també hi van intervenir la presidenta provincial de Barcelona, Lídia Lanuza que va destacar la capacitat de resposta de Creu Roja a tots els conflictes "hem après que davant els grans reptes ens creixem i som capaços de treure el millor de nosaltres mateixos amb esforç, treball i humanitat". Va destacar, també, que lesa emergències els connecten amb els principis fonamentals de Creu Roja i el fundador Henry Dunant.

L'alcalde de Sant Celoni, Eduard Vallhonesta, va posar en valor la tasca dels 45 anys de Creu Roja donant servei a les persones més necessitades. El lliurament de guardons i agraïments, tres vídeos relacionats amb la institució i l'actuació musical de la Coral Veus Amigues, dirigida per Cristina Granados i la pianista Adelfa González van posar el punt i final a la celebració.