1 de 10

El tritó del Montseny una de les 27 espècies en estat crític d'extinció a Catalunya

El grup més amenaçat és el dels artròpodes, seguit dels taurons i les plantes

Un exemplar de Tritó del Montseny | DDGI
per Nació Baix Montseny, Fogars de Montclús | 26 de maig de 2023 a les 10:16 |
A Catalunya existeixen 27 espècies en perill crític i 84 en perill d'extinció, segons l'estudi L'Estat de la biodiversitat a Espanya. El document, elaborat pel Centre per a la Supervivència de les Espècies de la Macaronesia i el Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, també sosté que el grup taxonòmic més amenaçat és el dels artròpodes amb 33 espècies, seguit dels taurons i les rajades amb 26 i les plantes amb 14. Pel que fa a les ubicacions, identifica sis punts calents de biodiversitat críticament amenaçada: el delta de l'Ebre, el Parc Natural de la Serra del Montsant, el Parc Natural del Montseny i algunes zones del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

L'informe, que s'ha fet públic a tot l'Estat amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica, suposa un salt endavant pel que fa al coneixement real de la situació de risc en què es troben moltes espècies, ja que pren com a base una "preocupant llista d'espècies amenaçades". Concretament, xifra en 193 les espècies que es troben en perill crític d'extinció, 418 en perill i 498 vulnerables a nivell espanyol.

Com a exemples, entre les espècies que estan en perill crític d'extinció a Catalunya es troben el tritó del Montseny, la nacra o el turó.

L'estudi s'ha fet en col·laboració amb, la Fundació Barcelona Zoo que ha anunciat que durà a terme un projecte educatiu de ciència ciutadana a través de l'aplicació iNaturalist. L'objectiu és conscienciar i incrementar la sensibilitat de la ciutadania i implicar-la en la recollida de dades que seran de màxima utilitat perquè els investigadors estableixin futurs plans de conservació.

 

Participació