1 de 10

La recollida de residus centra bona part del debat electoral a Sant Celoni

Els candidats de Junts, Alternativa, ERC i En Comú Podem es posicionen després de l'anunci del PSC de fer una consulta - referèndum per escollir el model

Fernanda A. Crovara, Eduard Vallhonesta, Raül Garcia, Gerard Carot i Marc Giralt | Jordi Purtí
per Jordi Purtí Pursals, Sant Celoni | 25 de maig de 2023 a les 17:30 |


La recollida de residus a Sant Celoni i la Batllòria ha centrat bona part del debat electoral que s'ha celebrat aquesta nit passada a la Sala Bernat Martorell de Sant Celoni, organitzat per Punt 7 Ràdio, amb la participació de cinc de les candidatures que es podran votar aquest diumenge vinent 28-M. Al debat hi van participar Raül Garcia (Junts), Eduard Vallhonesta (PSC), Gerard Carot (L'Alternativa), Fernanda A. Crovara (ERC) i Marc Giralt (En Comú Podem).


Totes les formacions polítiques defensen que a Sant Celoni cal un nou model de recollida de residus per reciclar més i millor i complir amb les exigències de la Unió Europea. En aquesta línia, a finals del mes passat l'equip de govern municipal va començar el procés participatiu del porta a porta, amb la intenció d'aplicar-lo d'aquí a dos anys. Un sistema que semblava que tots els partits amb representació municipal hi estaven d'acord, però dilluns d'aquesta setmana, en una entrevista electoral de Nació Baix Montseny, la candidatura socialista anunciava que la seva proposta passa per estudiar la recollida del contenidor intel·ligent i fer una consulta popular - referèndum a la ciutadania perquè decideixi quin sistema prefereixen.

Un anunci d'impacte que en el debat d'aquesta nit ha provocat reaccions per part de la resta de grups que es presenten a les eleccions municipals, en el moment d'abordar el bloc de desenvolupament sostenible.

Raül Garcia: «No hem d'utilitzar la brossa com a batalla política»

Raül Garcia va remarcar que durant tres anys i mig s'ha parlat del sistema porta a porta perquè el canvi de model és del tot necessari i va posar èmfasi en el fet que "ningú tanca cap porta, però el que s'ha d'evitar és fer servir la brossa com a batalla política". El candidat de Junts va remarcar que tots han d'anar a la una i aplicar bones polítiques sostenibles. També va dir que li agradaria que el PSC acceptés un referèndum per altres qüestions.

Gerard Carot: "Cal ser més honestos i no fer aquest gir de timó a cinc dies de les eleccions"

Gerard Carot no va negar que estava sorprès. Va evitar entrar en qüestions tècniques però no es va estar de dir que "no veiem pas que s'aposti tant fort pels contenidors intel·ligents. La nostra opció és el porta a porta". El candidat de l'Alternativa va criticar aquesta manera de fer política poc honesta i no "fer aquest gir de timó a cinc dies de les eleccions després d'haver arribat a un consens". Pel que fa al referèndum va dir que no tenen cap problema, però el moment de plantejar-ho era fa uns mesos i no pas ara.

Fernanda A. Crovara: "El porta a porta és un bon sistema"

Fernanda A. Crovara també va recordar que el porta a porta és un bon sistema, encara que segurament no s'ha d'aplicar de la mateixa manera a Sant Celoni, la Batllòria o a les urbanitzacions, perquè les idiosincràsies són diferents i, el que s'ha de fer és estudiar la manera d'aplicar-lo. I pel que fa al contenidor intel·ligent, la candidata d'ERC, va dir que a la comarca només s'ha posat en marxa a Montmeló  i per les informacions que disposa "no arriben als percentatges mínims"

Eduard Vallhonesta: "No diem que un sistema sigui millor que l'altre. S'han d'estudiar, comparar i que el ciutadà decideixi"

Eduard Vallhonesta va mantenir que no està dient que el sistema de contenidors intel·ligents sigui millor o pitjor que el porta a porta, sinó que una vegada fet l'estudi del PaP, ara el que cal és estudiar amb deteniment la recollida de residus amb el contenidor intel·ligent i, quan es tinguin les dades, comparar-ho tot i donar veu a la ciutadania perquè decideixi quin dels dos sistemes vol. El candidat del PSC va insistir que ja s'està aplicant a molts llocs i els resultats són molt bons.

Marc Giralt: "Nosaltres proposem la recollida convencional amb càrrega lateral"

I amb la discussió dels dos sistemes sobre la taula Marc Giralt es va desmarcar recordant que En Comú Podem actualment no té representació municipal i la resta de partits "van a la seva". El candidat del partit morat no veu malament que la gent decideixi, manifestant que el seu model és el de recollida convencional per càrrega lateral, la recollida de cartró al comerços es faria porta a porta i els voluminosos sota comanda.En el decurs del debat els cinc candidats i candidata van poder defensar el seu programa electoral que proposen per al mandat dels propers quatre anys. Els altres blocs que es van posar sobre la taula van ser les propostes de promoció i projecció del municipi i els reptes de cohesió del municipi, a banda de poder-se presentar i fer una petició de vot.


El debat, conduït per Gemma Pascual de Punt 7 Ràdio, es va emetre en directe per l'emissora municipal i era obert al públic. Al voltant d'un centenar de persones, bona part de les quals integrants de les llistes de les candidatures, van emplenar la Sala Bernat Martorell donant suport als respectius caps de llista. El debat íntegre es pot recuperar al web de la ràdio.


 

 

Participació