«Estic vivint al carrer», crit desesperat d'un veí de Sant Celoni

Rafael de la Guerra aquest matí ha pogut tramitar l'empadronament social i disposarà d'una targeta alimentària

Rafael de la Guerra entrant a l'edifici d'Afers Socials i Habitatge de Sant Celoni aquest matí
Rafael de la Guerra entrant a l'edifici d'Afers Socials i Habitatge de Sant Celoni aquest matí | Jordi Purtí
27 de març del 2023
Actualitzat a les 15:33h
És Rafael de la Guerra, té 72 anys i viu al carrer, a Sant Celoni. Des que va esclatar la crisi de la pandèmia la seva vida s'ha ensorrat. Viu com pot i del que pot i ara mateix està dormint a l'intempèrie en un lloc que no vol desvetllar per qüestions de seguretat. La Covid-19 el va deixar sense feina, el sostre de la casa on vivia es va esfondrar fa un parell de mesos, ha estat ingressat a l'hospital per una infecció a la cama que encara en pateix les conseqüències i ara  reivindica un empadronament social i un lloc en condicions per poder dormir.

Precisament, aquest matí ha aconseguit mitja victòria perquè l'Ajuntament de Sant Celoni ha accedit a tramitar-li l'empadronament social i a través de Creu Roja podrà disposar d'una targeta alimentària i, en paral·lel, el sindicat UGT li està fent les gestions necessàries per aconseguir-li una pensió.

Lluís Morales, psicòleg i treballador social de Santa Maria de Palautordera, li ha fet l'acompanyament i espera que pel camí no hi hagi més entrebancs i abans dels tres mesos preceptius l'empadronament sigui una realitat. Mentrestant, Creu Roja també li facilitarà mantes perquè a les nits no passi tant fred "en Rafael seguirà dormint al carrer si és que no hi ha un gir radical a la situació", diu Morales.

Rafael de la Guerra ja fa temps que és a Sant Celoni, abans havia passat per Sant Antoni de Vilamajor i Cardedeu. La regidora d'Afers Socials i Habitatge de l'Ajuntament de Sant Celoni, Magalí Miracle, ha explicat a Nació Baix Montseny que és la primera vegada que aquesta persona demana l'empadronament social i que el tràmit s'ha fet efectiu aquest matí. "Ara segueix el seu curs i, a partir d'aquest moment, s'explorarà la seva situació personal amb els agents de la xarxa per trobar-hi una resposta".

La regidora també ha recalcat que segons els consta en els seus arxius Rafael de la Guerra ha estat hospitalitzat i no va rebre l'alta fins el dia 24 de març, és a dir divendres passat, "fins avui no ha vingut a serveis socials a demanar l'empadronament". També ha recordat que el passat mes de gener quan es va esfondrar el sostre de l'habitatge on vivia se li va donar un recurs habitacional durant uns dies perquè sabien que estava en tractament mèdic.
 
Arxivat a