1 de 10
salut

El nou CAP d'Hostalric serà el primer de Catalunya «absolutament sostenible»

El conseller Balcells ha visitat els terrenys on es construirà el nou centre amb una inversió de 3,4 milions d'euros i comptarà amb 12 noves consultes i amb espais més agradables i lluminosos

Imatge del plànol del nou CAP d'Hostalric | Departament de Salut
per Nació, Hostalric | 25 de març de 2023 a les 10:25 |

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquest divendres a la tarda el solar on es construirà el nou centre d'atenció primària d'Hostalric, amb un cost previst de 3,4 milions d'euros entre obra i equipament i elements que el convertiran en un edifici bioclimàtic i sostenible energèticament. Durant la visita, l'ha acompanyat el gerent de la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras; l'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, i professionals del centre. El nou CAP s'ubicarà al carrer Sieria de Sanmartí en una parcel·la cedida per l'Ajuntament i substituirà l'actual edifici del carrer Major que ha quedat obsolet.

El conseller Balcells ha explicat que el nou CAP d'Hostalric "serà el primer de Catalaunya construït de manera absolutament sostenible". El conseller ha remarcat que el nou edifici "serà respectuós amb el medi ambient, inclourà sistemes de calefacció i ventilació molt naturals i incorporarà una perspectiva d’integració amb el territori exemplar". També ha explicat que les obres podrien començar el mes de desembre d'enguany i que els treballs durarien uns divuit mesos.

Per la seva banda, l'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, ha agraït el "compromís" de la Generalitat amb la construcció del nou CAP i ha destacat que es tracta d'un equipament "molt necessari per als veïns del municipi". "L'anterior equipament ja ha fet la seva vida útil i esperem que sigui una realitat ben aviat", ha afegit.

El nou CAP pretén organitzar de manera eficient els espais funcionals, optimitzant els costos constructius i fent una aposta per la sostenibilitat mediambiental, per tal de fer front a l'augment de la població però també per a disposar d'un CAP amb més espai i major accessibilitat.

L'edifici constarà d'uns 1.119 m
2 de superfície construïda i 12 consultes sanitàries (medicina, infermeria, odontologia, pediatria i obstetrícia i ginecologia). A més, també comptarà amb una àrea administrativa amb despatxos i sales de treball polivalent, àrea de personal amb vestidors, sala de personal, una àrea d'activitats comunitàries amb sales per a grups i una zona de magatzem. Es preveu que les obres surtin a licitació a mitjans d’any i que l’execució comenci entre el tercer i quart trimestre de 2023.


 

El conseller Balcells, en els terrenys on es construirà el nou centre, acompanyat del gerent de la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras i l'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, entre altres autoritats i professionals del centre. Foto: Departament de Salut

Edifici bioclimàtic

L'edifici serà energèticament passiu, és a dir, sense maquinària que generi energia de forma activa, tal com han exposat els arquitectes responsables de la redacció del projecte (L&L Arquitectura, Anna Prats Subiranas i Joan Valls Matheu), que també han assistit a la visita del conseller. Es disposarà d’il·luminació natural a totes les estances, a través de les façanes i dels patis interiors i es preveu també la instal·lació d’una pèrgola fotovoltaica que produeixi electricitat.

El CAP també incorporarà un mecanisme d’aerotèrmia que consistirà en la renovació mecànica de l’aire amb un sistema de captació de l’aire exterior i l’aprofitament de l'energia del terreny per temperar l’aire. L’edifici també comptarà amb sistemes d’aprofitament d’aigua de pluja per regar la vegetació.

L'actual CAP Hostalric està situat en un edifici municipal al centre del municipi i sense capacitat de creixement. L’accessibilitat al CAP, tant pels usuaris com pels professionals, és complicada donada les pròpies característiques del nucli urbà. A més, l’augment poblacional dels darrers anys i la incorporació dels nous perfils d’atenció primària fan necessari disposar d’un equipament més ampli i confortable.

El CAP Hostalric està gestionat per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i forma part de l'àrea bàsica de salut de Breda-Hostalric, que dona servei a 13.400 persones. És el centre de referència pels usuaris dels municipis d’Hostalric i Sant Feliu de Buixalleu i pels de Massanes.

 

Participació