1 de 10
esglèsia catòlica

Un músic català de Sabadell, organista oficial del funeral de Benet XVI

Josep Solé i Coll és el responsable de l'orgue de la Basílica de Sant Pere, a més de ser professora a l'Schola Puerorum de la Capella Sixtina

Josep Solé i Coll, a l'orgue de la Capella Sixtina | El Vaticà
per Victor Rodrigo, Barcelona | 5 de gener de 2023 a les 13:45 |
L'Església catòlica ha acomiadat el papa Benet XVI en un multitudinari (i auster) funeral al Vaticà, a la plaça de Sant Pere de Roma. En una emotiva cerimònia, la música religiosa ha format part de l'últim adeu al darrer Pontífex... amb segell català. El músic Josep Solé i Coll ha estat l'organista oficial del funeral, on ha tocat dues peces de Johann Sebastian Bach. Nascut a Sabadell el 1974, és l'encarregat de tocar aquest instrument a l'església de Sant Pere des del 2004. 
  Solé ha interpretat dues peces molt importants per a la memòria de Benet XVI, un amant de Bach (nascut a alemanya, com ell): la Fantasia en Do menor BWV 562 i la cançó Vine, dulce muerte. Finalment, Solé ha tocat amb el seu orgue el Rèquiem de Giuvanni Pierluigi da Palestrina. En declaracions prèvies a la cerimònia a La Razón, el català ha confessat que interpretar en aquesta cerimònia "és una gran responsabilitat" i sentia "un gran pes sobre les seves espatlles". 

El vallenc va formar part de quatre centres educatius de Catalunya com a professor de música: el Vedruna Gràcia, la Immaculada de Barcelona, al centre Claret i Sant Nicolau. Aquests dos darrers, al seu municipi natal. Solé és professor a l'Schola Puerorum de la Capella Sixtina, on exerceix a nivell professional com a organista per a les misses i cerimònies que s'hi celebren. En una entrevista a eXterior, el català va confessar que la seva passió per l'orgue va començar amb la Passió d'Esparreguera.

Francesc elogia Benet XVI en el seu funeral

El Papa Francesc ha elogiat Benet XVI per la seva "saviesa, delicadesa i lliurament" a l'Església, comparant-lo en algun moment a Crist a l'afirmar que la tasca de "pastor" implica, com va fer Jesús a la creu, estar disposat a "patir per estimar". Ho ha dit en la missa de la plaça de Sant Pere, atapeïda de fidels congregats -prop de 100.000- per acomiadar Joseph Ratzinger, mor dissabte als 95 anys.


En tota l'homilia, de gran bellesa formal, Francesc s'ha referit contínuament a la mort de Crist i ha assenyalat que els fidels congregats a Roma, com van fer les dones de l'Evangeli davant del sepulcre de Jesús de Natzaret, pregaven per Benet XVI "amb el perfum de la gratitud i l'oli de l'esperança". Francesc ha demanat també els fidels a "seguir les petjades" de Benet XVI, a qui ha elogiat per la seva "recerca" durant la seva trajectòria. La cerimònia ha tingut en tot moment un to sobri, allunyat d'excessos litúrgics.  

 

Participació