Any 2022: de la pandèmia a la normalitat

Repàs a l'any que deixem en un recull de 76 notícies

Algunes de les imatges del resum de l'any 2022 al Baix Montseny
Algunes de les imatges del resum de l'any 2022 al Baix Montseny | Jordi Purtí i diversos autors
30 de desembre del 2022
Actualitzat el 12 de gener del 2023 a les 9:12h
De la pandèmia a la normalitat, aquest és el resum que es podria fer de l'any 2022 al Baix Montseny. Durant dotze mesos el volum informatiu ha estat gran i divers i a Nació ens n'hem fet ressò. La vida social, cultural, política, esportiva i de successos ha estat al centre a tots els municipis de la comarca natural amb el desig de seguir avançant.

És per això que amb l'acabament de l'any 2022 i l'entrada al 2023 volem recordar allò que, per algun o altre motiu ha estat rellevant els darrers dotze mesos. Un resum en 76 notícies per llegir poc a poc i fer-nos una fotografia global de l'any que deixem.

Gener

L'any 2022 va començar amb la pandèmia de la Covid-19 ben present. De fet, el Departament de Salut va obligar alsd Reis d'Orient a portar mascareta durant tota la cavalcada. I, en aquesta línia, el CAP de Sant Celoni va obrir un punt de vacunació. Un mes de gener que diversos col·lectius es continuaven mobilitzant i queixant per l'absència d'urgències pediàtriques a l'hospital de Sant Celoni.


Febrer

Els Mossos d'Esquadra van detenir un menor a La Batllòria per llençar pedres a l'AP-7 i a Sant Celoni van comissar una arma blanca en un control conjunt amb les policies locals de Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera. Més successos al Baix Montseny amb un pilot d'un ultralleuger ferit a Sant Feliu de Buixalleu. En matèria esportiva, el futbolista nascut a Arbúcies, Keita Baldé, es va proclamar campió d'Àfrica amb el Senegal. En la plana cultural, Jordi Ferragut, també d'Arbúcies, va ser un dels escollit per representar l'obra teatral Terra Baixa, dirigida per Àngel Llàcer.

Març

La guerra no acabada d'Ucraïna va esclatar el mes de març el Baix Montseny va mostrar la seva solidaritat des del primer moment. El mateix mes que Vallgorguina va instal·lar medidors de la qualitat de l'aire. També en l'espai de mediambiental l'ACA va decidir destrinar 600.000 euros per la nova depuradora de la Costa del Montseny. En el pla cultural dos esdeveniments marquen l'actualitat: "Veniu a mi", la Passió de Llinars del Vallès i la recuperació del Via Cruci de Sant Hilari Sacalm després de dos anys.

Abril

El mes d'abril ens depara l'anunci de la licitació del projecte de la via ciclista entre Vilalba Sasserra, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni. També un premi dolç ja que la pastisseria Rodellas de Sant Celoni guanya el Premi Innoval amb Conüs. En l'esfera política la possible agressió entre el regidor JuntsxPalau, Enric Pousa, al també regidor de la CUP de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, Lluís Morales. Mentrestant, a Hostalric, celebren el 25è aniversari de la Fira Medieval. La mascareta deixa de ser obligatòria.

Maig

Agents polítics i socials denuncien que a Sant Celoni hi ha 123 habitatges buits a mans de grans tenidors. En matèria de Salut es va anunciar que les ABS d'Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Breda tractaran l'apnea obstructiva del son. En la pàgina de successos recordar que es va trobar un home mort en una autocaravana a l'aparcament de la Forestal de Sant Celoni. En matèria de col·laboració entre ajuntaments destacar el conveni signat pels alcalde de Llinars del Vallès, Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor per preservar el camp d'aviació d'Alfou. Un mes de maig rebut amb alegria a Breda pel retorn després de noranta anys de set plafons ceràmics de Josep Aragay.

Juny

Elo mes de juny marcat per l'onada de calor ens va portar l'homenatge al galerista de Sant Celoni Antonio Niebla, mort l'any 2020. També a nivell cultural assenyalat que Rosa Cornet va guanyar el 2n concurs de microrelats de Sant Jordi de Vallgorguina. També dues notícies amb dos consellers de la Generalitat com a protagonistes: Tània Verge, titular d'Igualtat i Feminisme, va inaugurar l'espai de dol gestacional i perinatal al cementiri de Sant Celoni i Josep Maria Argimon, titular de Salut, va inaugurar el consultori local de Riells i Viabrea. Encara relacionat amb la salut a Gualba solidària promou el concert Spring Concerts per la lluita contra el càbcer infantil. I de manera conjunta els ajuntaments del Baix Montseny prohibeixen les fogueres de Sant Joan per les altes temperatures i el risc d'incendi.


Juliol

Ja en ple estiu vàrem saber que Campins i Sant Esteve de Palautordera són els municipis del Baix Montseny que paguen l'IBI més car. A Hostalric s'incendien tres vehicles a la via pública i a Les Guilleries es descobreixen tres noves plantes mai vistes a Catalunya. En matèria esportiva el mes de juliol ens va deixar el debut de Marc Casadó, de Sant Pere de Vilamajor, amb el FC Barcelona. A Vallgorguina es va fer públic el resultat de les captures de porcs senglar amb gàbies. I el ple de l'Ajuntament de Llinars del Vallès ratifica l'adhesió de Sant Pere de Vilamajor i Cànoves i Samalús a la Comunitat de Municipis del Baix Montseny.

Agost

Mes de vacances i de contrastos meteorològics però l'actualitat ha estat ben present. Un dels noms propis va ser la celonina Marina Vallo, una de les vuit arttistes internacionals de l'Street Festival de Torrefarrera. També ens vàrem fer ressò que l'Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor va ser seleccionada per un microprojecte transfronterer. Un altre nom propi el de Joan Costa que es va confessar en una entrevista "Em diuen que soc la veu de les curses de muntanya de Catalaunya". En infraestructures Adif continua maltractant els municipis, Riells i Viabrea n'és un exemple. Un altre municipi selvatà, Hostalric, aprova una nova ordenança reguladora de la carta de colors del nucli antic. A Sant Pere de Vilamajor es desmantella una plantació de marihuana a l'interior d'una casa i a Sant Celoni comença la Festa Major de la normalitat, tal com ho explica La Senyoreta Muntanyetes.

Setembre

El mes de setembre bull d'activitat. Comença amb la detenció d'un camioner que va provocar un accident a l'AP-7 a Gualba per triplicar la taxa d'alcoholèmia. També pel que fa a la conducció temerària hem de recordar el vídeo d'un ciclista que provoca un accident al Montseny. Més alegre és la notícia que la Colla dels Senys, aquest any sí, va guanyar el Corremonts de la multitudinària Festa Major de Sant Celoni. Més noms propis, el de Martí Boada, que va donar als Bombers de la Generalitat una peça artística feta amb espècies arbòries d'incendis forestals. També va ser actualitat la presentació del llibre Després del Silenci, d'Enric Molla. En l'àmbit esportiu el KH-7 BM Granollers fitxa, del CH Palautordera, Alba Tort. Breda va ser notícia per les obres de retirada del cablejat per a la rehabilitació del nucli històric. Més obres, es va renovar el ferm de la pista d'accés al Turó de l'Home, al Parc Natural del Montseny. Més noms propis aquest mes de setembre ja que Antoni Bruguera és nomenat fill predilecte de Llinars del Vallès. El baixmontsenyenc, Quim Masferrer, triomfa a la Festa Major de Vallgorguina amb l'espectacle Bona Gent i Geganters de Sant Celoni comencen el projecte Onada d'agraïments.


Octubre

Un mes de molts noms propis. Òmnium va reunir a Sant Celoni alcaldes del Baix Montsaeny per recordar l'1-O de l'any 2017. Mentrestant, al Parc Natural del Montseny s'impulsa la iniciativa per canviar la normativa. Albert Brunet, inspector de la Policia Local de Sant Celoni es jubila, el mateix mes que Josep Maria Minguella participa en un col·loqui a Sant Celoni. A Arbúcies, el periodista Ignasi Gallart dona a l'arxiu municipal material de l'accident d'aviació al Montseny l'any 1970.Per altra banda, Enriqueta Amadó i Badó Renau reben el guardó Bosquerol de l'Any 2022. De Santa Maria de Palautordera arriba la notícia que Cristina Gutiérrez rep el premi WeGate per a Dones Emprenedores a Europa i de Sant Esteve de Palautordera que Roc Mateu és guardonat a la XIV edició dels Premis de Teatre Musical. Finalment, el karateca Joan Just Clopés del KCJ de Sant Celoni acaba en quarta posició al Campionat del Món Sub-21 disputat a Turquia.


Novembre

Un mes marcat per les notícies de successos i l'economia, sense oblidar flaixos mediambientals i culturals. Al cementiri de Vallgorguina s'inaugura l'espai de dol gestacional i columbaris. A Arbúcies un home és condemnat a 49 anys per abusar sexualment de set nenes. Un mes de novembre en el que tretze artistes del Baix Montseny presenten l'exposició col·lectiva "Si ens rendim ens morirem" i a Riells i Viabrea es commemora el 25è aniversari de la mort de Mn Pere Ribot amb un monòlit. Al Parc Natural del Montseny s'acaba el projecte Life Tritó. A la C-35 tres persones mortes per un accident de trànsit a Llinars del Vallès. En matèria econòmica la multinacional francesa Sanofi invertirà 15 milions d'euros a la planta de Riells i Viabrea, Menys sort tenen els treballadors d'Eastman de La Batllòria ja que la propietat ha decidit tancar l'empresa i a Arbúcies la carrosseria Noguebus entra en concurs de creditors. Tanquem el novembre amb una nota cultural ja que l'escriptor celoní Jesús Pacheco va guanyar el premi Carles Borromeu d'Andorra amb l'obra "Més formigues que paradís".

Desembre

S'acaba l'any i comença amb una notícia dolça ja que el pastisser Àlex Lera, de Sant Antoni de Vilamajor, rep el guardó de Millor Jove Artesà Innovador 2022 i ens ho explica en una entrevista. Un altre veí de Sant Antoni de Vilamajor, Àlex Palou, serà pilot reserva de l'equip McLaren de F1. Sant Celoni i Llinars del Vallès seran municipis pioners en implementar el projecte pilot RVAEC de Creu Roja. Sant Hilari Sacalm té un arbre de Nadal format per setanta avets i és considerat el segon millor de Catalunya. Mor a l'edat de 96 anys Josep Maria Coll, exalcalde de Sant Celoni i exdiputat al Parlament de Catalunya. També mor una dona a Vallgorguina en un accident de trànsit a la C-61. En l'àmbit solidari Els 08470 de Sant Celoni recapten 30.000 euros per La Marató. a santa Maria de Palautordera la Policia Local tramita nou denúncies per curses il·legals al polígon industrial Santa Maria Park.