Rector de Gualba: «Vam endur-nos un ensurt i van ser moments difícils»

L'església reobre per la missa de Festa Major després de la intoxicació que dissabte va afectar uns 40 veïns del petit municipi del Vallès Oriental

NacióGranollers.cat
21 de gener del 2013
L'alcalde de Gualba, Marc Uriach, parlant amb el rector Carles Matilla i una veïna, després de la missa.
L'alcalde de Gualba, Marc Uriach, parlant amb el rector Carles Matilla i una veïna, després de la missa. | Xavier Pi
L'alcalde de Gualba, Marc Uriach, parlant amb el rector Carles Matilla i una veïna. Foto: Xavier Pi

Els Bombers han permès que l'església de Gualba reobri un cop han comprovat que ja no hi havia acumulació de monòxid de carboni a l'interior. Després que aquest dissabte uns 40 veïns del poble vallesà s'intoxiquessin, possiblement per la mala combustió dels calefactors que hi ha al sostre, el mossèn ha oficiat la missa de la Festa Major d'hivern. Això sí, amb les estufes apagades. El rector, Carles Matilla, ha admès que van viure "moments difícils", però que per sort "no ha passat res greu". Tot i que els calefactors havien passat la revisió l'any 2010, demà el capellà demanarà que els tècnics de la companyia els inspeccionin. De tots els afectats, entre els quals hi ha l'alcalde, només un continua ingressat a l’Hospital de Palamós (Baix Empordà).

A primera hora del matí d’aquest diumenge, els Bombers han tornat a revisar l'interior de l'església de Sant Vicenç de Gualba. Després de comprovar que ja no hi havia acumulació de monòxid de carboni, han aixecat el precinte del temple i han permès que s'hi oficiés la missa en honor al patró, un dels actes de la Festa Major d'hivern al municipi. Tot i que, per sort, tot ha quedat en un ensurt, entre els assistents i els veïns la intoxicació protagonitzava la majoria de converses. En el moment del concert, per al qual la parròquia havia cedit l'espai, a dins del temple hi havia unes 130 persones, i moltes es van començar a trobar malament al final de l'acte.

Marejos i nàusees
En Manuel Pan era un d'ells. "Primer va ser una nena que es va marejar, però després n'hi va haver molts més que també van sentir nàusees", explica. Ell mateix també va necessitar rebre assistència mèdica. "Em vaig començar a trobar malament, i els serveis d'emergència em van haver d'atendre fins passada la mitjanit", relata. Avui, tot i que el mareig ha desaparegut, encara diu que té el cap emboirat.

Entre els qui dissabte es van marejar, també hi ha l'alcalde de Gualba, Marc Uriach. Ell ha estat un dels qui ha passat la nit a l'Hospital de Palamós per rebre assistència a la cambra hiperbàrica. "Vam obrir l'ajuntament per muntar-hi un hospital de campanya, perquè hi havia molta gent que se sentia malament", indica. "En principi, la majoria dels 42 afectats eren casos lleus, però alguns es van haver de derivar cap a Sant Joan Despí i Palamós", hi afegeix. De moment, de tots els intoxicats, només hi ha un home d'edat avançada que continua en observació al Baix Empordà, perquè té una afecció cardíaca i els metges el volen controlar abans de donar-li l'alta.

Un dels dos calefactors de gas que hi ha a ll'església de Sant Vicenç de Gualba. Foto: Xavier Pi

Missa sense calefacció
La missa en honor a Sant Vicenç ha començat a les onze del matí. Això sí, per precaució, s'ha fet sense calefacció. Després de l'ofici, el rector del poble, Carles Matilla, ha explicat als fidels que aquest matí havia parlat amb el bisbe de Terrassa, que s'ha interessat per l'estat en què es trobaven els que van inhalar monòxid de carboni. Matilla, a la sortida de la missa, ha explicat que es van viure "moments difícils", però ha agraït que "sortosament, tot ha quedat en un ensurt i no ha passat res greu". Normalment, els dos calefactors que hi ha instal•lats al sostre de la nau s'engeguen mitja hora abans de les misses, i un cop acabats els oficis, es tanquen.

Dissabte, però, van funcionar durant més de dues hores amb motiu del concert. Tot i que la causa més probable de la intoxicació és una mala combustió dels calefactors, el rector també indica que s'està estudiant la possibilitat que el temple, com que tenia les portes tancades, es pogués haver quedat sense oxigen a l'interior. "Exactament no se sap la causa; ara l'estan estudiant", ha indicat Matilla. "Però allò important és que no hem de lamentar cap desgràcia greu, i que ahir tothom es va mobilitzar per ajudar les persones que s'havien marejat", ha dit el capellà.

El sistema de calefacció de l'interior de l'església de Sant Vicenç havia passat les revisions preceptives. L'última va ser el febrer del 2010 i, com ha precisat Matilla, la propera havia de ser d'aquí a tres anys (perquè es fan cada cinc). "Demà mateix, però, demanaré que vinguin els tècnics de la companyia a investigar el sistema i que, si hi detecten qualsevol anomalia, la reparin", ha explicat.

El rector de Gualba ha oficiat aquest diumenge la missa de la Festa Major d'hivern. Foto: Xavier Pi